Twitter: menő lesz a piacokon

Gyenge volt a harmadik negyedév a tőzsdei kibocsátások terén – állapítható meg az EY nemzetközi könyvvizsgáló cég friss jelentéséből.

Világszerte közel kétszáz cég vállalta a tőzsdei megmérettetést, ők összesen 24,4 milliárd dollárt kaptak részvényeikért, szemben a második negyedév 206 cégének 46,2 milliárd dolláros bevételével. Az amerikai börzék kiemelt jelentőségére utal, hogy a harmadik negyedévben a színre lépő új cégek harmada itt kereste a lehetőséget, és a globális bevétel felét ők tehették zsebre.

A legtöbb új vállalat az egészségügyből, ezen belül is főként biotechnológiából és gyógyszeriparból érkezett, 21 cég összesen 2,4 milliárd dolláros kibocsátás mellett érkezett a piacokra. Utánuk a technológiai vállalkozások jönnek (12 cég, 1,4 milliárd), a bronz pedig az energetikai társaságoké (9 cég, 3,4 milliárd). Az időszak rekordját az amerikai Envision egészségügyi szolgáltató hozta 1,1 milliárd dollárral.

Lényeges mérőszám az első kereskedési napi záróár, ami a harmadik negyedéves kibocsátások átlagában enyhén emelkedett, 14,2 százalék volt. Európában az ingatlanszektor vitte a prímet két nagy bevezetésnek, a Deutsche Annington Immobilien (738 millió dollár) és a Foxtons Group (558 millió dollár) köszönhetően. A bevétel 59 százaléka ingatlanos cégekhez került. Maria Pinelli, az EY alelnöke szerint a nyár hagyományosan gyenge időszak a tőzsde szempontjából, de az év végéig felpörögnek az események:

Amerika folytatja jó szereplését, de a brit és német piacok is új erőre kapnak. A szakember a záró negyedévtől a tavalyihoz mérhető teljesítményt vár, azaz 200-250 új cég jelenhet meg a parketten, 30-40milliárd dollárt beseperve részvényeikért. A papírok beárazása alapvetően határozza meg az adott cég sikerét, ebben az erős márkanév és a megelőző időszak figyelemre méltó nyereségadata is döntő szerephez jut. Tudják ezt a Twitternél is. Az üzenetküldő mikroblog részvényeinek tőzsdei megjelenését fokozott várakozás övezi, ami biztos, a Twitter vezetői el szeretnék kerülni a Facebook tavaly májusi, 16 milliárd dolláros gigakibocsátását követő mélyrepülést, ezért óvatosak mind a cég értékét, mind a piacra dobható részvények mennyiségét illetően.

A Thestreet.com a céghez közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a közösségiportál-üzemeltető 50-55 millió darab részvényt bocsátana ki 28-30 dolláros ársávban, ami 1,4-1,65 milliárd dollár közötti bevételhez juttatná, a 15-16 milliárd dollárra becsült vállalatot. Sem amennyiség, sem az ár nem biztos még, a tőzsdei bevezetés időpontját az év végére vagy a jövő év elejére teszik az elemzők. A helyzetet nehezíti, hogy a Twitter élt az évi egymilliárd dolláros forgalom alatt teljesítő vállalatokat megillető jogokkal, s gazdálkodási adatait csak közvetlenül a kibocsátás előtt teszi közzé. Mindenesetre az eMarketer szerint jól mehet a Twitternek, a piackutató az idén 583 millió dolláros hirdetési bevételt vár a cégtől, s ez az összeg jövőre már megközelítheti az egymilliárd dollárt.

Az is sokat mondó, hogy a mostani tulajdonosok egyike 28 dolláron vételi ajánlatot tett társainak, de senki sem volt hajlandó ennyiért megválni részvényeitől. A Twitteréhez hasonló izgalmakat okozhat a kínai online kereskedőház, az Alibaba tőzsdére menetele. A cég eredménytelenül zárta tárgyalásait a hongkongi börzével a Wall Street felé veszi az irányt. Nem kis üzletről van szó, az internetes kereskedelmi partnerkeresőként is működő Alibaba tőzsdére kerülő részvényhányada mintegy 15 milliárd dollárt érhet. Ha csak azt nézzük, hogy az Alibaba nyeresége az első negyedévben az egy évvel korábbi triplájára, 669 millió dollárra nőtt, miközben forgalma 72 százalékkal 1,38 milliárd dollárra szökött, akkor erősen vélelmezhető, hogy hamar elkapkodják majd a részvényeit.

Népszerű a tőkepiac
Népszerű a tőkepiac
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.