Távozó bizalmi

Távozik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól Mátrai Gábor (képünkön) hírközlési elnökhelyettes. Mátrai, akit Szalai Annamária vitt magával a hatóságba, a múlt héten még bejelentette, hogy megállapodtak a mobilcégekkel, hogy egy átfogó frekvenciaharmonizáció keretében 2022-ig meghosszabbítják a jelenlegi szolgáltatók frekvencialicenceit, valamint, hogy ebből százmilliárd forint bevétele származik az államnak.Minderre azt követően került sor, hogy az elnökhelyettes áprilisban még kardot rántott a mobilcégek ellenében.

Az elnökhelyettes döntését a hatóság honlapján megjelent közleményben azzal kommentálja: „Az NMHH alapító elnökének sajnálatos halálát követően született meg bennem a döntés, hogy szakmai pályafutásomat más keretek között folytassam. Felelős vezetőként ugyanakkor azt is fontosnak tartottam, hogy a hatóság új elnökének kinevezéséig a feladatkörömbe tartozó projekteket maximális szakmaisággal vigyem tovább és adjam át az NMHH új vezetésének.”

Az NMHH áprilisban még azt jelentette be, hogy új stratégiai alapokra kívánja helyezni az együttműködést a mobilszolgáltatókkal, és ennek első lépéseként nem kívánja automatikusan meghosszabbítani a szolgáltatók frekvenciahasználati jogosultságát. Akkor a piaci szereplők sérelmezték az eljárást, mondván, érdemi tárgyalást nem folytattak velük erről. Mátrai berendelte a cégek képviselőit, és közölte a döntést, indoklást nem adott. A történtek hatására a Vodafone közölte: ha nem változik meg a döntés, amely szerintük nem felel meg az érvényes szerződéseknek, beperlik a hatóságot. Keresetüket egy hónapra rá be is adták.

Mátrai Gábor elnökhelyettessége alatt írta ki az NMHH azt a frekvencia-árverést, amelyen az állami MVM–Posta–MFB konzorcium nyert egy komplett, országos szolgáltatásra alkalmas frekvenciacsomagot az előírt minimális tízmilliárd forintos ajánlattal. Később a bíróság jogerősen megsemmisítette az árverést lezáró határozatot, mondván, több eljárási szabálytalanság történt az eljárás során. Az állami konzorcium indulását tanácsadóként egy Rewheel nevű finn tanácsadó cég segítette, amely aztán az NMHH-tól is több tízezer euró értékű megbízást kapott, többek között a frekvenciastratégia előkészítését segítették és piacelemző munkát is végeztek – az elnökhelyettes ebben az időben minden fórumon azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a nemzeti tulajdonban lévő telekomcég hiánya miatt drága a mobilszolgáltatás, s le vagyunk maradva a fejlettségben is. Ez más piaci elemzők szerint rendkívül egyoldalú megközelítés volt.

A kérdőjeles szakmai ügyek miatt ellenzéki politikusok –köztük Baja Ferenc – idén tavasszal már Mátrai azonnali távozását vagy menesztését követelték, ám akkor úgy tűnt, ez inkább erősíti a szakember pozícióját. Hogy végül is a szakmai kritikáknak mekkora szerepük volt Mátrai döntésében, azt nem tudni.

Ugyanakkor az utóbbi időben nem az elnökhelyettes távozása az egyetlen magas szintű személyi hír a hatóságnál. Emlékezetes: a múlt hét előtti héten bilincsben vitték el a hivatal épületéből Péceli Editet, Szalai Annamária egykori tanácsadóját, bizalmasát. Mátrai Gáborral kapcsolatban pedig távozásának okaként a hatóságban sokan nem szakmai, sokkal inkább magánéleti okokat sejtenek. Sőt vannak, akik úgy vélik: a Péceli körül kialakult helyzet és Mátrai távozása sem független egymástól, elvégre az elhunyt Szalai Annamária két bizalmasáról volt szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.