Nagyvonalú ötös

A home gombon elhelyezett ujjlenyomat-olvasóval azonosít az új iPhone 5S, de megjelent a középkategóriás modell is. Ez sokak jóslatával ellentétben nem a négyes modell gyorsabb generációja lesz, hanem egy újracsomagolt iPhone 5 modell 5C típusnéven. Nagyvonalú gesztus az Appletől? C, mint color. Phil Schiller, a cég egyik géniusza mutatta be San Franciscóban az új színeket: sárga, zöld, kék, fehér és piros telefonok lesznek elérhetők. Az 5C az a középkategória, amelytől az Apple az eladások drasztikus növekedését várja és azt, hogy visszaszereznek majd valamit a piaci részesedésükből, amelyet az Android térhódításával elvesztettek.

Eddig ugyanis az okostelefon maga prémiumtermék volt (mondjuk másfél-két évvel ezelőttig, ilyen lemaradásban van az Apple üzleti stratégiája), de most már olyan tömegtermék, hogy Cupertinóban le kellett valamit tenni az asztalra az olcsóbb kategóriá ban. Két ok miatt: egyrészt, hogy az iPhone-eladások aránya a teljes mobiltelefon-piachoz képest ne csökkenjen tovább, másrészt pedig azért, hogy a fejlődő piacok hatalmas igényét is ki tudják elégíteni valami olyan termékkel, amely ára alapján nem azonnal a luxuskategóriába kerül.

Az iPhone 5C kijelzője 4 colos retina, a processzor ugyanaz az A6-os, mint ami az iPhone 5-ben dolgozik, a kamera ugyanaz a nyolc megapixeles. Az olcsó telefon valójában egy ráncfelvarrott iPhone 5: LTE 4G adatátvitel, Bluetooth 4.0, komoly tudás.

Az új csúcskészülék pedig az iPhone 5S, amelyben már új A7-es 64 bites processzor és egymilliárd tranzisztor van. Kétszer gyorsabb grafika és kétszer gyorsabb processzor. Három színben, feketében fehérben és egy elegáns bézshez hasonlóban jelenik meg. Mindezt elképesztő jó kamerával, tízórás beszélgetési idővel.

A 64 gigás változat kétéves szerződéssel az USA-ban 399 dollár lesz, míg az olcsóbb 5C 99 dollártól indul szeptember huszadikától. Magyarországon csak pár hét múlva lesz elérhető a modell. A Vodafone már most, a bemutatóval egy időben bejelentette, hogy mindkét készüléket forgalomba hozza, előfizetéses és feltöltőkártyás konstrukcióban is, beleértve a korlátlan beszélgetést kínáló Red tarifát is.

Az Apple becslései szerint egyébként a következő hónapban leszállítják a 700 milliomodik iOS operációs rendszerű készüléket, s egy hét múlva jön az iOS7, amiben lesz egyszerűbb keresés, új csengőhangok, immár időpontok alapján csoportosíthatók a fotók, s jön az iTunes Radio, ami egy music stream szolgáltatás. Belekerül az iWork, ami egy felhőben futó Office programcsomag szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel és prezentációkészítővel, de jön az iMovie és az iPhoto is ingyenesen az i-eszközökre. Sajnos csak az újakra, s továbbra is fizetős lesz a legmenőbb zeneszerkesztő, a Garage Band. Az iOS7 külseje megújult, újdonságait felsorolni pedig napestig lehetne, a felhasználókat mindenesetre megosztja. Továbbra is működik az Apple marketingstratégiája.

Phil Schiller az újdonsággal: mindenkihez szól az Apple
Phil Schiller az újdonsággal: mindenkihez szól az Apple
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.