Hiába olcsó a búza, drágul a hús

Néhány hét alatt harmadával csökkent az idén betakarított gabonák ára. A búza kilójáért hatvan helyett már csak 40-45 forintot kell fizetni. Ettől függetlenül hónapokat kell várni, mire az árcsökkenést a boltokban is érezni lehet majd.

Leghamarabb a lisztek ára mérséklődhet, mert augusztusban-szeptemberben még pihentetni kell az új gabonát, hogy teljes értékű legyen a belőle őrölt liszt. A malmok ilyenkor felesben keverik az ó- és az új búzát, emiatt csökkenhet csak lassan az ár. Hasonló a helyzet a legtöbb gabonát felhasználó hústermelő ágazatokban is, csakhogy ezeknél még hosszabb az átfutási idő. Az állattartás költségeiből 60-80 százalékot tesz ki a takarmány ára. Bár az eddigieknél sokkal kevesebbet kell majd fizetniük a gazdáknak, mégis hónapokat kell várni, míg a vásárlók kosarába kerülhet az olcsóbb takarmányon hízott jószág húsa.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint hat-nyolc hónap az átfutási idő, vagyis valamikor jövő év első hónapjaiban lehet olcsóbb a disznóhús, de azt még nem tudni, hogy a karácsony utáni – szokásos – kereslet-visszaesés miatt vagy a 2013-as mérsékeltebb gabonaárak miatt fizetünk majd akkor kevesebbet. Illúzióink azért ne legyenek, mert egyelőre épp a sertésárak emelkedésénél tartunk. Három hónapja még kilónként 380 forintot fizettek a vágóhidak az élő disznókért, most 450-et. Az elnök úgy véli, hogy a következő betakarításig kitartó alacsonyabb árszint nem sokat segít az ágazaton. Folytatódik az állomány egy évtizede folyó csökkenése, melynek során a nagyobb telepek sora zárt be, s az akkori ötmilliós sertésállomány mára 2,8 millióra apadt. Sákán hozzátette: az integrátorok révén biztos, hogy – az alacsonyabb takarmányárakat kihasználva – jó néhány malacot kiadnak majd háztáji hizlalásra.

– A baromfi ágazatban is az áremelés van soron, amit elősegít az is, hogy a világ csirke- és pulykapiacán jelenleg hiány mutatkozik – mondta lapunknak Szabó István, a baromfitermelésben, -feldolgozásban érdekelt Gallus és a tenyésztojás-előállító Taravis Kft. vezetője. A Magyar Brojler Szövetség elnöki feladatait is ellátó vállalkozó szerint a hiányra hivatkozva sikerült a közelmúltban a hazai piacon 6-15 százalékkal megemelni az áraikat. A baromfitartók költségeit a drágán beszerzett tavalyi takarmány mellett az e-útdíj-fizetési rendszer júliusi bevezetése is megnövelte. Nem is kevéssel, hiszen a szövetség felmérése szerint csak ez a tétel kilónként 8-10 forintos áremelést indokolna.

A brojlercsirkék esetében két hónap az átfutási idő, vagyis ennyit kell várni, hogy az idei, olcsóbb táphoz jutó szárnyasok a feldolgozóba érjenek. Szabó István úgy véli, amíg keresleti piac van, addig a baromfihús ára aligha fog csökkenni. Sok múlik a sertésárak alakulásán is, mert a baromfihús ára mindig ezt követi. Ráadásul a cégek többsége az évek óta felhalmozott veszteségeit szeretné most valahogy kompenzálni és pótolni elmaradt beruházásait. Ám még ez sem segít feltámasztani azt a féltucatnyi kisebb feldolgozót, amelyek mostanában húzták le végleg a rolót.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor pangás van a piacon, a termelők kereskedőkre, vevőkre várnak. Nemcsak Magyarországon, Európában is kivár a piac az alacsony árszintek miatt. Információi szerint a magyar exportőrök is csak kisebb tételeket vásárolnak, és a passzivitás jeleként értékeli azt is, hogy gabonaszállító hajókat sem kötöttek még le. A malmok augusztusban negyvenezer tonna étkezési búzát vásároltak, szeptemberben talán ennél kicsit többet, de ez elenyésző mennyiség az idei gabonaévre várt egymillió tonnányi terményhez képest. Egyedül a takarmánypiacon tapasztalható mozgás. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint Magyarországon a takarmánybúzát kilónként 41,5 forintért kínálják a fizikai piacokon, 28 százalékkal alacsonyabb áron, mint egy évvel ezelőtt.

Sok kukoricatáblát mentett meg a napokban érkezett eső. Vancsura József úgy véli, most már biztosnak tűnik, hogy a tavalyinál több, 5-6 millió tonna tengeri teremhet. Kedvezőek a napraforgó-termelők kilátásai is, de pontos termésbecslés még nincs, mert még csak most kezdtek a betakarítás előkészítéséhez, a levélzet szárításához. Annyi azonban biztos, hogy a tavaly kilónkénti 130 forintos árak helyett meg kell elégedni a 90 forintossal is. Ráadásul Romániában jó a termés, és nálunk már 83 forintért kínálják az aradi napraforgó kilóját.

Még egy darabig emelkedik a hús ára
Még egy darabig emelkedik a hús ára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.