Engedély kell, drágaság lesz

Az általános nyelvi képzést csak engedély, és nem akkreditáció birtokában lehet majd folytatni – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap kiadott, vélhetően lapunk cikkére reagáló közleményében.

Azt írtuk: a költséges és az iskolák többsége számára teljesíthetetlen feltételeket meghatározó akkreditációs eljárás miatt drágulhatnak a nyelvi képzések. A szaktárca ezt az eljárást hívja –a hivatalos elnevezésnek megfelelően – „engedélyezésnek”.

A lapunk birtokába jutott rendelettervezet szerint az „engedély” kiadását minőségi feltételekhez köti az NGM, és az „engedélyezett” képzőnek kell később újra minősíttetnie magát, méghozzá – szemben az eddigi akkreditáció négyéves időtartamával – kétévenként. A minisztérium közleménye szerint szándékaik a honlapjukra hamarosan kikerülő tervekből derülnek majd ki.

Az általunk megismert, ezek szerint előzetes tervezetek következményeként – szakértők szerint – a mai nyelviskolák zöme be kellene hogy zárjon. A szaktárca közleményében ennek kapcsán azt hangsúlyozza, hogy a kormányzat számára a „minőségi felnőttoktatás” kialakítása a fontos.

A szaktárca közleményében arról nem árul el részleteket, pontosan mit jelent a minőség megteremtése. A lapunk birtokába került előterjesztés azonban egyértelműen fogalmaz: „célja az új szabályozásnak az is, hogy a felnőttképzési piacról kiszoruljanak azok a minőségileg gyengén teljesítő szolgáltatók, akik nem képesek a felnőttképzéshez szükséges megfelelő személyi és tárgyi feltételek megteremtésére”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.