Eldőlt a hatalmi harc a Dellnél

A Dell részvényeseihez írt személyes hangú levélben jelentette be Carl Icahn amerikai nagybefektető, hogy feladja a számítástechnikai óriás megszerzéséért az alapítóval, Michael Dell-lel vívott harcát. Icahnnal szemben Dell és az őt támogató Silver Lake kockázatitőke-társaság kivezetné a Dell részvényeit a tőzsdéről, és a folytonos profitkényszer alól kiszabadulva új stratégiával állítaná ismét növekedési pályára az egykor a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító cégóriást. Dell inkább a szolgáltatások felé terelné a vállalatot a hardvergyártás erősítése helyett, ami viszont Icahn vesszőparipája. Carl Icahn meghagyta volna a részvények tőzsdei kereskedését, és más elvek mentén gondolta el a cég jövőjét. A legfőbb gondja azonban az volt, hogy szerinte a Dell-részvényeket mélyen valós áruk alatt akarja megszerezni a vállalatot ma is irányító és abban 15,9 százalékkal a legnagyobb tulajdonosnak számító Michael Dell elnök-vezérigazgató. Utóbbi 13,75 dollárt ad részvényenként, amit 13 centes egyszeri osztalékkal told meg, 24,9 milliárd dollárra értékelve ezzel a vállalatot. Icahn szerint ez az ajánlat 70 százalékkal marad az utóbbi tíz év 42,38 dolláros árfolyamcsúcsától. Tulajdonrészük elkótyavetyélésével a részvényesek elesnek a cég fejlődésével keletkező későbbi extraprofitból – kifogásolta. Kétségtelen, a februárban asztalra tett első vételi ajánlat óta 36 százalékkal erősödött az egyre szerényebb nyereséget kimutató vállalat tőzsdei árfolyama. A júliussal véget ért három hónapban a Dell 204 millió dolláros profitról adott számot, szemben az egy évvel korábbi időszak 732 milliójával.

A két „dudás” hatalmi harca Icahn szerint a múlt hónapban azzal dőlt el, hogy a bíróság lesöpörte cégben 8,9 százalékos részesedéssel bíró nagybefektető indítványait az asztalról, és nem avatkozott bele a Dell jövőjéről szóló most csütörtöki, meghatározó jelentőségű közgyűlésének játékszabályait illető, a szavazati jogok körül folyó vitába. Ezen a Dell igazgatósági tagjaiból felállított független grémium az alapító ajánlatát javasolja elfogadni, s ez is Icahn esélyeit gyengítette. A nagybefektető mindazonáltal elmegy a közgyűlésre, és a tőzsdei kivezetés ellen fog szavazni. Mint hétfői levelében írja, tudatában van annak, hogy sok részvényes számára csalódást okoz a harc feladásával, viszont arra is emlékezteti híveit, hogy a színrelépésével a részvényesek is jól jártak, hiszen Michael Dellnek és a Silver Lake-nek emelnie kellett az eredeti ajánlatán. Carl Icahn kapitulációja olyannyira benne volt a levegőben, hogy a Dell-részvények árfolyamán nem is hagyott nyomot, az maradt 13,84 dolláron.

Elemzők szerint a harc lezárultával az építkezés ideje érkezik el a Dellnél, amelynek névadó vezetője ismét bizonyíthatja rátermettségét. Nemcsak az üzleti világnak, de Icahnnak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.