Dunaferr: magasfeszültség

Felfüggesztik a Dunaferrnél az elbocsátandó dolgozók nevét tartalmazó lista elkészítését. Erről állapodott meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára és Jevgenyij Tankilevics, a vasmű vezérigazgatója keddi tárgyalásán. Mindez lényegében azt jelenti – fejtették ki –, hogy a leépítési folyamatot felfüggesztik a cégnél.

Ugyanakkor ez mégsem teljesen igaz. Ismereteink szerint a szóban forgó nevesített lista elkészítése előtt a munkáltatónak még át kell adnia a szakszervezeteknek és az üzemi tanácsnak egy dokumentumot, amely azt tartalmazza, hogy mely munkacsoportokat érinti majd a leépítés. Utóbbi elhalasztásáról a mostani megállapodás nem szól, tehát ugyan az elbocsátandó dolgozók személyéről nem döntenek, ám a háttérben tovább folytatódhat a leépítés előkészítése.

A tárgyalásokat ezt követően magasabb szinteken folytatják – indokolta a halasztást Czomba. Kérdésünkre, hogy ez pontosan mit jelent, nem adott egyértelmű választ. Szavaiból az derült ki, hogy ezt követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter maga tárgyal majd a ISD Dunaferr orosz–ukrán tulajdonosaival.

Azt azonban a felek most nem tudták megmondani, hogy a vasmű és a dolgozók sorsáról szóló magas szintű egyeztetésre pontosan mikor, hol kerülhet sor. Annyit jeleztek, hogy a találkozót szeretnék mielőbb tető alá hozni. Felvetésünkre, hogy ezt a felfüggesztést a tulajdonosoknak jóvá kell-e még hagyniuk, vagy ehhez elegendő a menedzsment akarata, Jevgenyij Tankilevics annyit válaszolt: „most mi erről így döntöttünk”.

Czomba Sándor kifejtette: a kormány számára az elküldendő 1500 ember mellett a teljes gyár állománya, azaz mintegy 7500 ember munkája fontos, ezért jelezte a közelmúltban a kabinet a vételi szándékát. A tranzakcióhoz azonban tudni kellene a cég értékét, de hogy ennek érdekében zajlik-e átvilágítás a vasműnél, azt nem tudni. „Mindenképpen arra szeretnénk törekedni, hogy a Dunaferr hosszú távon stabilan működő nyereséges vállalattá váljon, minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni” – jelentette ki. Hozzátette azonban: minden helyzetre, így arra is fel kell készülnie a kabinetnek, hogy milyen segítséget tud adni az elbocsátandó dolgozóknak, ha a leépítés mégis megtörténik.

A jelek szerint a mostani bejelentés teljes mértékben nem nyugtatta meg a dolgozókat. Borbély Zoltán, az üzemi tanács elnöke lapunknak elmondta, hogy a dolgozók 80 százaléka szerint ez a felfüggesztés jó hír számukra, ám 20 százalékuk úgy tartja: nem nyertek semmit ezzel, csak annyit, hogy a bizonytalanság tovább tart, és csak elodázzák a döntést. Mindezt jól mutatja, hogy a bejelentés ellenére a jövő héten a vasműben megtartják a korábban beharangozott munkásgyűlést.

Tankilevics mindehhez azt a korábban többször hangoztatott szólamot tette hozzá: „Nagyra értékeljük, hogy a kormány ilyen kiemelt figyelmet fordít a Dunaferr sorsára, s ahogy a kabinet, úgy a tulajdonosok számára is a vasmű egyben tartása a cél.”

Jevgenyij Tankilevics (balra) és Czomba Sándor. Felemás egyezség
Jevgenyij Tankilevics (balra) és Czomba Sándor. Felemás egyezség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.