Dopping nélküli világra készülnek

Akkor sem állhat meg az élet, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) leáll likviditásnövelő-gazdaságélénkítő programjával, bár a kötvényvásárlásokra fordított havi 85 milliárd dollár pokolian hiányozni fog a piacokról, nem is szólva annak hangulatjavító mellékhatásáról.

A megrázkódtatások minimalizálása érdekében fokozott körültekintéssel kell eljárnia a Fednek, amikor – várhatóan – ősszel a program lépcsőzetes kivezetéséről szóló döntését meghozza – ez volt a világ vezető jegybankárainak az éves találkozójukon elhangzott legfontosabb intelem.

A Fed által szervezett Jackson Hole-i kétnapos tanácskozáson Agustin Carstens mexikói jegybankelnökkel az élen többen is azt hangsúlyozták, hogy a feltörekvő országok kiemelt védelemre szorulnak a következő időszakban, hiszen amióta Ben Bernanke jövő januárban leköszönő Fed-elnök májusi kongresszusi meghallgatásán először pendítette meg a pénznyomda leállításának szükségességét, ezermilliárd dollár összértékű tőke hagyja el a feltörekvő országok – köztük Magyarország – pénz- és tőkepiacait. Igaz, az utóbbi négy év különböző jegybanki kötvényvásárlási programjai révén 3,9 ezermilliárd dollár landolt ezeken a piacokon, többi között ez segítette lenyomni a magyar államkötvények hozamát, olcsóbbá téve az adósságfinanszírozást. A feltörekvő országok tőzsdei mozgásait leíró MSCI index az idén 12 százalékot zuhant a kockázatkerülés hatására, míg a fejlett országoké 13 százalékkal nőtt, vagyis ami egyszer pluszban bejött, az egyszer távozik is ezekről a piacokról. Május óta a húsz legnépszerűbb feltörekvő piaci deviza – a Bloomberg adatai szerint – 4,3 százalékkal értékelődött le.

Óvatosságra intett felszólalásában Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is, aki szerint csak ott és csak akkor szabad eltávolodni a monetáris lazítás politikájától, ahol a gazdaság állapota ezt már megengedi. Európa és Japán esetében még szükség lesz a monetáris ösztönzők alkalmazására – tette hozzá. A gazdaságösztönző monetáris lépések leállítását csak megnyugtató eredményeket hozó hatásvizsgálatok és megelőző intézkedési terv birtokában szabad megtenni az IMF-vezér szerint, aki úgy véli, a nem konvencionális eszközök alkalmazására sok helyütt és még sokáig szükség lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagy jegybanki programok nyújtotta biztonsági védőernyő az utóbbi években kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a válság sújtotta országokban a szükséges gazdasági reformokat megkezdjék. „Ezek végrehajtását mindenképp folytatni kell, ha nem így történik, hiábavaló volt az utóbbi évek igyekezete” – szögezte le Lagarde.

A Feddel ellentétben az Európai Központi Bank (EKB) nem szórja a pénzt, esetében a piacok megnyugtatásához elegendő volt Mario Draghi elnök egy éve elhangzott ígérete, miszerint mindent megtesznek az euróövezet egyben tartása érdekében, s ha szükségét látják, kötvényeket is vásárolnak. Ha adósságpapírokat nem vettek is, a kamatszinten többször igazítottak, rekordalacsony, félszázalékos szintre csökkentve az irányadó rátát. Sőt, a konferencián Draghit helyettesítő Panikosz Demetriadesz, az EKB kormányzótanácsának tagja elmondta: „nem zárható ki” egy újabb kamatcsökkentés sem, noha a friss adatok arra utalnak, az euróövezet gazdasága határozottan a kilábalás útjára lépett. A kamatcsökkentés benne van a pakliban, de ott is marad, ha továbbra is biztató adatok jönnek a gazdaságból.

Japánban gyakorlatilag már nincs hová lejjebb vinni a 0,1 százalékon álló kamatot, de az Abe Sinzó kormányfő kezdeményezésére indított eszközvásárlási programot „dúsítani” lehet. Haruhiko Kuroda jegybankelnök erről nem beszélt, egyelőre azt hangsúlyozta, hogy már láthatók a gazdaságösztönző hatás jelei. Pozitívan értékelte saját programjukat Charlie Bean, a Bank of England kormányzóhelyettese, kiemelve azt a bizalomerősítő hatást, amit azzal értek el, hogy a félszázalékos alapkamat emelésének lehetőségét összekötötték a munkanélküliség alakulásával. Amíg ez utóbbi nem csökken hét százalék alá, addig nem nőhetnek a kamatok.

A legfontosabb kérdésben azonban továbbra sem lehet tisztán látni. A Fed likviditásbővítő programjának kivezetéséről ezúttal is csak tippelgetni lehet a konferencián elhangzottak tükrében. Az amerikai gazdaság megerősödésének függvényében a kivonulás már szeptemberben elindulhat, de ha mégsem mennek annyira jól a dolgok, akkor lehet, hogy csak jövőre dördül el a visszaszámlálásra jelet adó startpisztoly. Az ezúttal kivételesen Ben Bernanke távollétében lezajlott konferencia nem adott választ sem erre, sem arra, hogy ki léphetne a januárban lelépő elnök helyére. A potenciális jelöltek, Larry Summers volt pénzügyminiszter és Janet Yellen Fed-alelnök közül Jackson Hole-ban utóbbi volt aktívabb, de ő is csak egy kerekasztal-beszélgetés levezetését vállalta magára.

Christine Lagarde IMF-vezér óvatosságra int
Christine Lagarde IMF-vezér óvatosságra int
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.