Virtuális pénz, valódi pilótajáték

A virtuális pénzekkel való kereskedés veszélyeire és a visszaélések lehetőségére figyelmeztet az amerikai tőzsdehatóság (SEC), amely egy konkrét piramisjáték felépítése kapcsán látta elérkezettnek az időt, hogy az ügyben megszólaljon.

A SEC beperelte a texasi Trendon Shaverst, a Bitcoin Savings and Trust alapítóját azzal, hogy hamis kereskedelmi és elszámolási stratégiát hirdetve pénzt csalt ki ügyfeleitől az utóbbi két évben. A férfi heti hétszázalékos hozam ígéretével, ha nem is mágnesként, de vonzotta a hiszékeny befektetőket, s az ügyről beszámoló Financial Times értesülései szerint hétszázezer bitcoint (BTC), azaz virtuális pénzegységet szedett be és próbált eredményesen megforgatni a kifejezetten erre szakosodott tőzsdéken. Az akkori árfolyamon 4,5 millió dollárt érő befektetés profitjából az első körben csatlakozók részesülhettek.

Ahogy az lenni szokott, a gyors meggazdagodás reménye egyre több klienst vonzott Shavershez, aki az új befizetésekből fizette ki a beígért hasznot korábbi ügyfeleinek. Tette mindezt anonim, a „Pirate” és a „pirateat40A” felhasználónevek mögé bújva. Az interneten meghirdetett kiváló pénzfialtatási lehetőségre Amerika-szerte lecsaptak, az ő gyanújukat, úgy látszik, még az önmagában is riasztóan ható Kalóz név sem keltette fel.

Shavers a befizetett összegeket saját számlájára utalta át, s abból tartotta fenn magát és költséges hobbijait, ideértve sűrű kaszinólátogatásait. Mentségére szól, hogy eközben valóban megpróbált hasznot elérni a bitcointőzsdéken való kereskedéssel, de rosszul ítélte meg az árfolyammozgások irányát, emiatt a valós dollárból lett virtuális pénz maradéka is elúszott.

A hasonló csalások elszaporodását megelőzendő a SEC figyelmeztette a befektetőket, jól nézzék meg, kire és mennyi pénzt bíznak akár dollárban, akár az egyre népszerűbb bitcoinban. Bár Lori Schock, a SEC tájékoztatási és tanácsadási irodavezetője hangsúlyozta, hogy a minimális kockázat mellett irreális haszonnal kecsegtető befektetésektől lehetőleg óvakodjon a lakosság, a figyelmeztetés valószínűleg nem mindenkihez jut el.

Emlékezetes, hogy a jelenleg 150 éves börtönbüntetését töltő Bernard Madoff befektetési piramisjátékával 64 milliárd dolláros kárt tudott okozni az óvatlan és/vagy pénzsóvár kuncsaftjainak, ehhez képest a Shavers által elsíbolt 4,5 millió aprópénznek tűnik.

A jogosulatlanul, engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatás miatt Shavers ellen indított magánjogi per kimenetelét egyelőre találgatni lehet, mindenesetre a texasi férfi annyira biztos a dolgában, hogy nem fogadott ügyvédet, vagy már arra sem maradt elég pénze.

Az ügy szabályozási hiányosságokra is rámutat, egyre több hatóság próbálna rendet, legalábbis rendezett körülményeket teremteni a bitcoinnal való kereskedésben, de a mesterséges pénzzel való visszaélések kiszűrése egyelőre nem sok sikerrel kecsegtet. Bitcoint bárki szabadon beszerezhet az interneten, azt bárkinek egy megadott e-mail címen regisztrált számlájára utalhatja, s a kedvezményezett azt továbbküldheti, kamatoztathatja, vagy ha valós terméket akar érte vásárolni, be is válthatja az erre szakosodott tőzsdéken. A bitcoin árfolyama hektikusan változik, de az inkognitó megőrzése sokak számára az árfolyam esetleges csökkenésén elszenvedett veszteségnél is sokkal fontosabb szempont. Bár a piszkos pénzek tisztára mosásához, az utalási útvonalak elrejtéséhez a rendszer ideális feltételeket kínál, mégsem állítható kategorikusan, hogy a bűnözést szolgálja.

Még akkor sem, ha az amerikai hatóságok májusban rajtaütöttek a valódi pénzmosodaként üzemeltetett Liberty Reserve vezetőin, akik saját virtuális pénzük, az LR közvetítésével a kifejezetten a kábítószerkereskedelemből, prostitúcióból és más illegális tevékenységekből származó legalább hatmilliárd dollár kifehérítésében segédkeztek. Hasonló rajtaütés a bitcointőzsdéket, váltóhelyeket nem fenyegeti, azok ugyanis a Liberty Reserve-vel ellentétben decentralizált rendszert alkotnak, és vezetőjük sincsen.

Csak játéknak tűnik, de egyesek komoly dolgokra képesek érte
Csak játéknak tűnik, de egyesek komoly dolgokra képesek érte
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.