Megvan az első engedélyes online pénztárgép

Áprilisban kellett volna indulni, a gyártás csak hetek múlva kezdődhet Lengyelországban.

Megvan az első engedéllyel rendelkező pénztárgép, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól a Laurel cégcsoport „kiskasszája” kapott zöld jelzést, amely már alkalmas online kapcsolatra a kereskedők és a NAV között. 

A NAV-ba kötött pénztárgépek rendszerének az eredeti tervek szerint áprilisban kellett volna elindulnia, később ezt tolták ki júniusra (egy hónap türelmi idővel), végül pedig szeptemberre. Az intézkedéstől eredetileg 97,5 milliárd pluszbevételt (17 milliárd extra költség mellett) várt a tavaly sebtében készült hatástanulmány, a szeptemberi indulással viszont így jó, ha negyvenmilliárd folyik be az államkasszába. Még ez az összeg is bizonytalan, ugyanis több százezer eszközt kell lecserélni, ami aligha fog menni szeptemberre.

Az A001-es sorszám alatt forgalmazási engedélyt kapott „kiskassza” ugyanis azoknak a kiskereskedőknek készült, akik nem igényelnek konkrét árucikkeket tartalmazó forgalmi adatokat, a pénztárgépük nem csatlakozik készletnyilvántartó rendszerekhez: jellemzően a sarki kisboltok, pékségek, kisebb kávézók használnak majd ilyen gépet. Ezek jelentik a jelenleg üzemelő egységek mintegy négyötödét, fogyasztói áruk valahol 170–200 ezer forint között várható, amelyhez az állam ötvenezer forintos támogatást ad.

Az adóügyi ellenőrző egységet a SagemCom fejlesztette ki együttműködésben a Laurel Kft.-vel, míg az adatkommunikációs szolgáltatást a lapunkban már korábban ismertetett, amerikai hátterű Mobil Adat Kft. adja. Mint ismert, az adóügyi egységben külföldi mobilszolgáltató által kibocsátott SIM-csip működik majd, mert a rendelet szerint biztosítani kell a belföldi adatroaming lehetőségét. Hogy ez milyen pluszköltséget jelent majd a kereskedőknek, az még mindig nem derült ki.

Az online pénztárgép alapját képező kiskassza egy lengyel gyártó fejlesztése – mondta lapunknak Szabó Ervin, a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: az engedélyes géppel néhány száz darabos próbaüzemet tartanak, majd a teszt tapasztalatai alapján néhány héten belül indulhat a sorozatgyártás Lengyelországban. Azért ott, mert közel van, a lengyel gyár rugalmasan képes reagálni az igényekre, s szükség esetén vállalja a pluszműszakokat is. A több tízezer darab pénztárgép legyártása is heteket vehet igénybe, így a piacon most sok minden el is dől: amelyik gyártó a közeli jövőben nem kap engedélyt, az aligha lesz képes szeptember elsejére működő rendszert kínálni a kereskedőknek, amivel komoly versenyhátrányba kerül.

A kereskedőknek is résen kell lenniük: a nagyszámú kassza egy időben történő cseréje növeli a szállítási időt, így aki biztosra akar menni, annak minél hamarabb rendelni kell. Már ha van miből: a nagyobb forgalmat bonyolító kereskedők által használt PC-alapú kasszákból ez idáig még nincs engedélyezett példány. Ami a kasszák használatát illeti, a boltosoknak nem kell számítaniuk nagy meglepetésre, hiszen az ugyanúgy használandó, mint a mai kasszák. Igaz, a működtetés költségei magasabbak lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.