Lassít a világgazdaság

Háromsebességes a világgazdaság, a feltörekvő térség gyorsabban, az Egyesült Államok lassabban halad, míg az eurózóna recesszióban toporog. Ez már egy ideje megfigyelhető, most azonban Kína és az Egyesült Államok lassít, az eurózóna visszaesése meredekebbnek ígérkezik. Ezt a változást, vagyis az áprilisi prognózishoz képest lefelé módosított adatokat emelte ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden frissített előrejelzéséből Olivier Blanchard vezető közgazdász Washingtonban.

A világgazdaságban három új kockázat jelent meg. Az egyik Kína, amelynek nehéz feladatot kell megoldania, hogy a túlzott beruházási rátáját miként csökkentse, miközben elégtelen a fogyasztás, s a pénzügyi közvetítő rendszerben is feszültségek tapasztalhatók. A másik Japán, amely az új élénkítő programjával küszködik, s miközben ennek nyomán a gazdasági növekedés üteme idén két százalékra gyorsul fel, addig jövőre alig haladja meg az egy százalékot. S a harmadik a nagy jegybankok politikája, hogy különösen az amerikai hogyan tudja szűkíteni a mennyiségi könnyítés programját anélkül, hogy nagy kilengéseket ne idézzen elő a részvény- és állampapírpiacokon. Ez nagy kihívás lesz Olivier Blanchard szerint is, hiszen a feltörekvő országokból a pénzáram megindulhat a fejlett piacok felé, ha a hozamok emelkedni kezdenek.

Az IMF tavaszi részletes előrejelzésének ilyenkor szokásos frissítése a világgazdaság kulcsországaira összpontosít, így most sem utal Magyarországra, amely a Valutaalap áprilisi összegzése szerint idén stagnál, és jövőre is csupán 1,2 százalékkal bővülhet. Ám a nemzetközi pénzügyi szervezet felülírta tavaszi számait, s lassúbb bővülést vár az Egyesült Államokban, az eurózónában, Kínában és Indiában, aminek nyilván tovagyűrűző hatása lehet a most nem vizsgált gazdaságokra is. A globális gazdaság 2013-ban és 2014-ben is negyed-negyed százalékponttal lassabban növekszik, mint áprilisban feltételezték a szakértők. Idén 3,1, jövőre 3,8 százalék lehet az iram. A lassulásnak több oka van. Először: a feltörekvő országok a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtottak, nem bővül a belső kereslet, alacsonyak az alapanyagárak.

Másodszor: az eurózóna recessziója mélyebb a prognosztizáltnál – az alacsony kereslet, a megroggyant bizalom, a mérlegalkalmazkodás folyamata összefonódik a növekedést visszafogó fiskális és pénzügyi igazodással. S harmadszor: az Egyesült Államokban a – Blanchard szerint nem kívánt mértékű – költségvetési megszorítások miatt alacsonyabb a növekedés üteme. Az amerikai gazdaság így 1,7 és 2,7 százalékkal bővülhet idén és jövőre, negyed-negyed százalékponttal szerényebb ütemben, mint az áprilisi prognózis becsülte. Az eurózóna idén 0,6 százalékkal esik vissza, s 2014-ben 0,9 százalékkal bővülhet. Ami magyar szempontból különösen fontos: a német gazdaság idén csupán 0,3 százalékot ad hozzá a nemzeti termékhez, s nem 0,6 százalékot, ahogy tavasszal az IMF szakértői vélték. Jövőre 1,3 százalékkal növekedhet, 0,1 százalékkal az áprilisban várt ütem alatt. Kína idén 0,3, jövőre 0,6 százalékkal teljesít gyengébben, s 7,8 és 7,7 százalékra lehet képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.