Naplemente Dorogon

Szeptemberben elküldik a munkavállalókat, s lényegében felszámolják a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárát – idézte az MTI a Nihon Keidzai Simbun (Nikkei) üzleti napilapot pénteken. A hírt Horváth Csaba, a hazai vállalat adminisztrációs igazgatója megerősítette lapunknak.

További részleteket azonban nem árult el, csupán annyit jegyzett meg: az illetékes munkaügyi központtal már felvették a kapcsolatot. A hírek szerint az üzem bezárásával mintegy 500 dolgozó kerül utcára. A gyárra azonban jövő márciusban kerül végleg lakat, addig tart a gépek leszerelése és az egyéb adminisztrációs munka. Az eszközöket a Sanyo anyavállalata, a Panasonic Malajziába és Japánba telepíti. A társaság azzal magyarázta a döntést, hogy nagyobb kapacitású és hatékonyságú gyártási egységeket kíván létrehozni. Az európai piac ugyanis igencsak beszűkült a kínai gyártók erőteljes nyomulása miatt, ezzel szemben Japánban számottevően nőtt a kereslet a napelemek iránt. A dorogi gyár adta a Panasonic napelemgyártásának harmadát. Információink szerint a szakszervezetekkel még tárgyalnak az elbocsátás feltételeiről.

Ezeken az egyeztetéseken dől majd el, hogy a törvényi előírásokon felül milyen kompenzációra számíthatnak a munkavállalók. A Sanyo első hazai gyárát 1999-ben húzták föl Dorogon, akkor még elsősorban légkondicionálókat gyártottak. A napelemek gyártására később álltak át, s ennek köszönhetően 2011-ben bővítették is az üzemet. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta. Ám amikor tavaly, az európai keresletcsökkenés miatt elküldtek 400 embert, s így nem tudták tartani a szerződésben vállaltakat, a támogatást kamatostul visszafizették. A Sanyo Hungary árbevétele az igazságügyi minisztérium cégadatbázisa szerint a 2011-es 346,8 millió euróról 2012-re 362,4 millió euróra (106 milliárd forint) nőtt. A társaság mérleg szerinti eredménye azonban a korábbi 8,5 millió euróról 196 ezer euróra, vagyis 57,8 millió forintra zuhant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.