Nem kell még a PC-t temetni

A tavalyi 3,7 százalék után az idén további 1,3 százalékkal csökken a személyi számítógépek (PC) világpiaci értékesítése az IDC informatikai piackutató előrejelzése szerint; ennek ellenére a vezető informatikai vállalatok óva intenek attól, hogy temessük a hagyományos számítógépeket. Sőt arra figyelmeztetnek, hogy a PC-piac gyengélkedését kiváltó tabletláz alábbhagyhat, ha a felhasználók kitapasztalják, melyik eszköz mire jó.

Azért árnyalja a képet az a hét elejei hír, mely szerint a Samsung a hordozható eszközök miatt egyszerűen elhagyná a PC-k piacát és kiszállna ebből a szegmensből. Igaz, ezt aztán a vállalat cáfolta, és annyit mondott: az üzletágat átszervezik a nyereségesebb szegmensek irányába. A PC-piac számai valóban nem megnyugtatóak, 2012 utolsó negyedévében 8,8 százalék volt a visszaesés az eladásokban, s ez volt az első olyan időszak, amikor még a fejlődő piacokon sem nőtt az értékesítés. Mindezt az IDC elemzői a kiábrándító karácsonyi eladásokon kívül azzal indokolták, hogy a Windows 8 operációs rendszertől várt „értékesítési húzóerő” is elmaradt.

Noha az előrejelzések szerint 2013-ban szerény, egy százalék alatti növekedés várható, a fejlett térségekben az idei lesz a harmadik év, amikor a PC-eladások csökkenésére kell számítani. Globálisan az eladások a 2012-es 350 millióról 2017-re 382 millióra emelkedhetnek – áll az IDC előrejelzésében. A hagyományos asztali személyi számítógépek értékesítése a 2012-es 148,4 millióról az idén 142,1 millióra csökken. A hordozható eszközök eladása a tavalyi 202,0 millióról az idén 203,8 millióra, 2017-re pedig 241,0 millióra emelkedik.

Az elemzők úgy látják, az iparág reményeit nem váltotta be sem a Windows 8, sem pedig a vékony kivitelű ultrabook kategória. – A PC-piacon hiányoznak azok a fejlett modellek, amelyek az erős verseny közepette meg tudnák adni a forgalomnövekedéshez szükséges kezdőlökést – fejtette ki Loren Loverde, IDC-alelnök, szerinte a kereslet még inkább eltolódik a mobilitási és kényelmi igényeknek jobban megfelelő táblagépek felé. Nem osztja ezt a véleményt Gacsal József, az Ultrabook kategóriát megalkotó Intel hazai üzletfejlesztési igazgatója. Noha a táblagépek valóban elhódítottak vásárlókat, azokat továbbra sem tekintik a PC-k közvetlen konkurensének.

Elsősorban azért, mert professzionális felhasználásra korlátozottan alkalmasak, a vállalati hálózatokra pedig sok cég – biztonsági okokból – nem engedi csatlakozni őket. Hamarosan jön a kijózanodás – állítja Gacsal. Szerinte sok vásárló fog visszatérni a PC-hez, amikor rádöbben arra, hogy a táblagépét csak szórakozásra tudja használni, munkára nem. Az otthoni szórakozáshoz is változatlanul erős PC-k kellenek, legyen szójátékról, vagy akár multimédiás alkalmazásokról. Az igazgató ezen a ponton hívja fel a figyelmet egy új típusú eszközre, amely PC is, tablet is, és csak mostanában hódít teret.

A „convertible device” – tetszés szerint alakítható érintőképernyős laptopok – kategória eladásait az iparági statisztikák azonban a PC-khez számolják majd. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a PC-eladások a válság következtében ciklikussá váltak: a cégek ugyanis a korábbiaknál hosszabb élettartamú (minőségben tartósabb) berendezéseket igényelnek, s így ritkábban cserélik azokat, ami nyilvánvalóan kihat az eladásokra is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.