Nabucco: finálé, függöny

Mindig is ez volt a legkétségesebb pontja a magyar energiastratégiának – kommentálta Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben a Shah Deniz 2 földgázmező konzorcium döntését, amely szerint nem a Nabucco vezetéken szállítanák az azeri gázt Nyugat-Európa felé, hanem az attól délre futó, svájci–német–norvég együttműködésben készülő Transzadriai földgázvezetéken (TAP).

A kormányfő az uniós csúcson kifejtette: ennek az eldöntésében semmilyen szerepet nem játszottunk, befolyást nem tudunk rá gyakorolni – jelentette brüsszeli tudósítónk, Zalán Eszter. Orbán elmondta: a magyar energiastratégia kulcseleme a szlovákokkal közösen megépítendő vezeték, amelyről kedden ismét tárgyal Robert Fico szlovák miniszterelnökkel. Másik kulcs elemként azonosította Orbán a Romániával összekötő gázvezetékrendszer „kétirányúsítását”, amiről meg állapodás van, csak „technikai teendők” vannak hátra.

Harmadik elemként a kormányfő Horvátországról szólt: lesz-e, mikor és hol LNG-terminál (cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas létesítmény) az Adrián, amelyhez a vezetékkapacitás a kormányfő szerint nagyrészt készen is áll. Mint mondta: már az előző horvát kormány idején is felajánlotta, hogy ha kell, Magyarország kész a beruházás részleges vagy akár teljes finanszírozására. A horvátok végleges döntést még nem hoztak, az ügyben Orbán a nyáron tárgyalni fog Zoran Milanovic horvát kormányfővel.

Nyugat-Európa számára előnyös, Magyarország számára azonban hátrányos, hogy az orosz energiafüggőségünket csökkentő azeri földgáz mégsem az eddig favorizált Nabucco, hanem az 500 kilométerrel rövidebb TAP-on keresztül jön Európába” – kommentálta a Shah Deniz 2 földgázmezőt birtokló nemzetközi konzorcium döntését Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő szerint az EU-t magára haragító magyar kormányzati szabadságharcnak minden bizonnyal volt szerepe abban, hogy a befektetők bizonytalannak ítélték meg a bolgár–román–magyar útvonal sorsát. – A kormányzati rövidlátás miatt Magyarország ismét kimarad egy az Európa többi része számára előnyös döntés kedvező fejleményeiből – állt a képviselő közleményében.

Az Európai Bizottság egy könnycseppet sem ejtett a Nabuccóért, ellenben közleményében üdvözölte a görög–albán–olasz vonalon futó TAP vezetéket győztesnek hirdető döntést. Brüsszel szerint a lényeg nem a cső tulajdonosán, hanem azon van, hogy végre megvalósul az Európa és a Kaszpi-tenger közötti direkt összeköttetés. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint ez mérföldkő az EU energiaellátásának biztonsága szempontjából.

A Nabucco kigolyózása, a projekt életképtelenné tétele nincs ellenére a Gazpromnak sem. Az orosz gázmonopólium közgyűlését követő tájékoztatón Alekszij Miller elnök képletesen eltemette a Nabucccót, mint az orosz gázszállítási hegemóniát megkérdőjelező bukott projektet. Európa és benne Magyarország az épülő Déli áramlat vezetéken keresztül 2015-től nagyobb mennyiségben kap gázt Oroszországból – igaz, függése is jóval erősebb lesz az eddigieknél, holott a Nabucco és az európai politikusok kifejezett célja éppen ennek enyhítése lett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.