Árzuhanással indul az aratás

Hacsak az elkövetkező napokban nem lesz katasztrofális az időjárás, biztos nem mutat ötmillió tonnánál kevesebbet az ország idei búzamérlege – állítja Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke.

Az idén szerencséjük volt a gazdáknak, hiszen az időjárás mindvégig kedvezően alakult, leszámítva a tavaszi, százezer hektárt sújtó belvizet. A búza aratása, hagyományos időben, Péter-Pál napján indulhat. A már megkezdett ősziárpa-betakarítás eddigi eredményei alapján a terméskilátásokat az elnök jónak mondja. A nagy forróság után jól jött a lehűlés is, mert így a kalászban nem szorulnak meg a szemek.

Egyelőre azonban problémát okoz, hogy a terményt szállító gazdák nem tudják, valóban mentességet kapnak-e az e-útdíj megfizetése alól. Az e-útdíjról szóló törvény szövegében olvasható, hogy a mezőgazdasági termények betakarítása idejére a mezőgazdasági termények szállítását végző saját gépjárműire vonatkozó kedvezményszabályokat a kormánynak meg kell hoznia. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is mentességet adna az e-útdíj alól a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termeléshez közvetlenül kapcsolódó járművek számára. Az agrárgazdasági kamara szakértői úgy vélik, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jelenlegi helyzetében is hátrányban van külföldi versenytársaihoz képest.

Az e-útdíj pedig tovább csökkentené a magyar gazdálkodók és feldolgozók jövedelmét, ami a piaci hátrányukat növelné. Amint Vancsura József szavaiból kiderült, készpénznek veszik, hogy a kormány rövidesen meghozza a döntést. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkárának információja szerint a mentesség a termelők szállítóeszközeit illetheti, malmok, kereskedők által megbízott szállítókat már nem, előzetes kalkulációik szerint ebben az esetben az útdíj átlagosan kilónként 1,50 forinttal drágítja majd a magyar gabonát.

A főtitkár emlékeztetett: a kereskedelmi exporttételek esetében pedig ezt a díjat hozzá lehet csapni ahhoz a tonnánként 15 euróhoz, ami a magyar gabona fuvarköltségét fedezi a tengeri kikötőkig, vagyis ez a költség átlagosan, tonnánként mintegy 20 euró körül alakul. Ami a termés mennyiségét és minőségét illeti, jónak ígérkezik. Az idei gabonapiacot nem zavarják a feketézők, mivel tavaly bevezették a fordított áfa intézményét. Vancsura József tudomása szerint a búza aratása előtt néhány nappal kilónkénti 45–51 forintos átvételi árakról beszélnek, a gazdák ugyan szeretnének 50 forinttal indulni, de a külpiaci bő termésről és várható keresletcsökkenésről érkező hírek visszafogottságra késztetnek.

A KSH szerinti tavalyi 58,50–63,40 forintos júliusi és augusztusi felvásárlási árakhoz képest 7,50–18,40 forintos áresés jelentősnek számít. Jó termés várható Romániában, Bulgáriában is, továbbá a magyarokkal azonos fekete-tengeri régió térségében további 30 millió tonna gabona érkezhet az orosz, kazah és ukrán földekről. Vagyis nem lesz egyszerű a rekordközelinek számító kétmillió tonnányi exportra szánt magyar búzát viszonylag jó áron eladni. Itthon ugyanis 1,2 millió kell a malmoknak a liszt őrléséhez, 700 ezer tonnát fogyasztanak az állatok, a vetőmaghoz és a ipar szükségleteihez 200 ezer tonna elég, és 200–300 ezer tonna maradhat a biztonsági, átmenő készletben.

Idén biztos nem lesz gond a betakarított mennyiséggel
Idén biztos nem lesz gond a betakarított mennyiséggel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.