Tanítványi dicsérettel

Sorsformáló emberek a tanárok. Mindenkinek volt legalább egy olyan pedagógus az életében, akinek a tantárgyi tudásnál jóval többet köszönhet. A Mol Magyarország MesterM-díja e hivatás legelhivatottabb, diákjaikra legnagyobb hatást gyakorló személyiségeit ismeri el, mégpedig a cég utánpótlásképzésében fontos területeken, a középiskolai matematika-, fizika-, kémia- és földrajztanárok körében.

„A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.” William Arthur Wardt, az e tárgykörben legtöbbet idézett amerikai író megfogalmazása lényegében visszaköszönt a MesterM-díjak átadásakor elhangzott méltatásokban.

A kétszázezer forinttal társuló elismerésre volt diákjaik, jelenlegi főiskolai és egyetemi hallgatók jelölhetik tanáraikat. Az ajánlásokat hallgatva fantasztikus portrék körvonalazódnak, a díjazottak tevékenysége messze túlmutat az iskola falain: az egykori diákok szerint kiváló tanáraikhoz többek között szakkörök és táborok megszervezése, országos és nemzetközi versenyekről elhozott díjak, és ami még fontosabb, az egyedi gondolkodásmódra ösztönzés, az önbizalom fejlesztése, a felelősségvállalás, a türelem, az alaposság és a kitartás fontosságának megtanítása fűződik.

A díjat 2010 óta évente több száz jelölt közül kilenc középiskolai tanárnak ítélte oda a szakmai zsűri. Az idén azonban a díjazottak száma, két különdíjjal, tizenegyre emelkedett. Mindegyiküknek sokat köszönhet a Mol azzal, hogy a mérnöki vagy természettudományos pálya felé indították el egykori tanítványaikat.

Egyiküket, Zsigó Zsoltot, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium tanárát – akinek pedagógusi munkásságát csak az idén három díj, az Apáczai Csere Jánosról elnevezett állami kitüntetés, a Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa Margócsy Emil-díj, valamint az Öveges József-díj is fémjelzi – a díjátadó után arról kérdeztük, nem tartja-e szomorúnak, hogy egyre több diplomás magyar fiatal megy külföldre szerencsét próbálni.

– Ez akkor szomorú, vagyis akkor igazi pazarlás, ha tehetséges, okos magyar diplomások mosogatással keresik kenyerüket – mondta Zsigó Zsolt. – Vannak viszont olyan, külföldön dolgozó tanítványaim, akikre nagyon büszke vagyok. Például Nagy Istvánra, aki a Szilícium-völgyben lett vezető tervező. Szerencsére a mérnöki szakma már Magyarországon is visszanyerte presztízsét, ezért azt mondom: aki jó szakember, az itthon is megtalálja a helyét.

A kitüntetettek

MATEMATIKA Katz Sándor, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád Lengyel Csaba, Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác Surányi László, Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

FIZIKA Lang Ágota, Széchenyi István Gimnázium, Sopron Mező Tamás, Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged Zsigó Zsolt, Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium, Nyíregyháza

KÉMIA Halmi László, Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg Sáróné Jéga-Szabó Irén, Katona József Gimnázium, Kecskemét Somogyi Mihály, Szent Margit Gimnázium, Budapest

KÜLÖNDÍJ Gulácsy Géza, Szent István Líceum, Kárpátalja, Ukrajna Zentai Ildikó, Mátyás Király Gimnázium, Fonyód

Díjazottak és a Mol Magyarország vezetői
Díjazottak és a Mol Magyarország vezetői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.