Maradt a félhomály

Hiába ígérte meg május elején Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a trafikkoncessziós szerződések megkötése után „mindenki az összes adatot megismerheti”. Hétfőn a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. honlapjára mindössze a pályázati anyagok emlékeztetői kerültek ki. Ezekben jóformán semmiféle olyan új információ nem volt, amiből teljesebb képet kaphatna a nyilvánosság, hogy ki és miért kapott húsz évre dohánykereskedelmi koncessziót.

Az emlékeztetőkben mindössze koncessziós területenként sorra veszik, hogy kik pályáztak és kik győztek. Utóbbi nem számít nagy újdonságnak: a nyertesek listája április közepe óta ismert. Semmi nem olvasható azonban most sem arról, hogy ki hány pontot ért el, és mi alapján, milyen üzleti tervet adott be, és hogyan értékelték azt. Bár Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, illetve Gyulay Zsolt, a dohánycég vezérigazgatója nyilatkozataikban rendre hangsúlyozták: minden olyan, pályázattal kapcsolatos információt közzétesznek, amit nekik előír a koncessziós törvény. Könnyen lehet, most ennek sem tettek eleget. A jogszabály szerint ugyanis a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokait is fel kellett volna tüntetni az emlékeztetőben. Az NDN mindezt annyival tudta le, hogy minden emlékeztetőbe bemásolt egy általános sablonszöveget a pályázat elbírálásának főbb szempontjairól – ami egyébként a pályázati kiírásban is olvasható volt.

A pályázati emlékeztetők igencsak szűkre szabott adatai között jóformán az egyetlen új elem, hogy immáron lehet tudni, hogy az egyes koncessziós területen hányan jelentkeztek. Ebben is akad néhány érdekesség. Például kiderül, hogy a bírálóbizottság könnyedén találhatott volna nem a kormánypárthoz kötődő jelöltet – már ha lett volna ilyen szándéka. Az V. kerületnél például összesen 106 érvényes pályázatot adtak be a 14 koncesszióra. Ugyanakkor a 106 érvényes pályázat közül a bírálóbizottság kilenc esetben a Cigar Towerhez kötődő pályázókat – Csetényi Csabát, Krskó Tibort, valamint az előbbi testvérét, Csetényi Zsuzsannát – látta a legjobbnak. (A fennmaradó helyekből pedig hármat olyan jelöltek vittek el, akiket forrásaink a CBA vezetőségéhez kötnek.)

Ugyancsak sokan jelentkeztek dohánytrafikra Szekszárdon is, ahol korábban kiderült, hogy a helyi Fidesz tagjai és a polgármester előre leegyeztette, hogy a pályázók közül kik a fideszesek és kik nem. Szekszárdon 56 pályázatból végül 52-t talált érvényesnek a bírálóbizottság. Ebből a merítésből alakult ki a mára ismert végeredmény, miszerint a 17 koncesszióból 13 esetben a helyi Fideszhez köthető személyek – köztük a polgármester testvére – kaptak lehetőséget a trafiknyitásra. A fennmaradó trafikgyőztesek közül kettő a hódmezővásárhelyi Continental-csoporthoz, egy pedig a CBA-hoz köthető.

Csömörön tíz pályázó közül kiválasztott öt győztes közé került az ifjú, 25 éves Mészáros Roland, akiről megírtuk, hogy Mészáros László felcsúti alpolgármester fia. Mészáros Roland itt és a többi – maximálisan kiadható – öt koncessziós helyen olyan ügyesen pályázott, hogy az adott koncessziós területeken kapásból az Auchan áruházak dohánykereskedője lett.

A részletekbe most sem lehet belelátni
A részletekbe most sem lehet belelátni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.