Könnyebbé tett percek

Hogyan segíthet egy műalkotás a családjuktól elszakadt gyerekeken? A kérdésre sokféle válasz adható – ezek egyike nemrégiben egy szombathelyi gyermekotthonban különleges módon, közösségi összefogással valósult meg.

Az együvé tartozást kifejező, mintegy negyven fő közreműködésével elkészített alkotás a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Gyermekotthonának fogadóhelyiségében kapott helyet, ott, ahová a gyermekek megérkeznek. Az intézmény olyan gyermekeknek és fiataloknak nyújt otthont, akiket családjukból a gyámhivatalok valamilyen okból kiemeltek. A korábbi, semleges falfelületek „újrafogalmazásának” célja kifejezetten az volt, hogy látványuk és üzenetük a gyermekek számára könnyebbé tegye a feszült várakozás perceit.

A mű megvalósítását társadalmi felelősségvállalási programjának keretében a Mapei Kft. támogatta. A cég Színesebben szerethetőbb elnevezésű pályázatára oktatási intézmények nevezhettek, a felhívásra 60 pályázat érkezett be.

A nyertes pályamű egy Weöres Sándor-idézetet dolgoz fel, azt, amely szerepelt a szombathelyi gyermekotthon pályázatában: „Alattad a föld, / Fölötted az ég, / Benned a létra”. A fogadóhelyiséget körbeölelő képek végigkísérik a napot, kifejezve

az idő múlását, illetve megjelenítik a földet és az eget. A műalkotás megtervezését és a kivitelezést két alkotó, Ráthonyi Kinga és Neil Wolstenholme koordinálta, a több hétig tartó folyamatban a Mapei és az intézmény munkatársain kívül a gyermekotthon huszonöt lakója is részt vett. Három elemet készítettek el közösen: a nap és a hold sablonokba öntött, cementes anyagból készült. Az önkéntesek ezekbe belenyomták tenyerüket, és beleírták a nevüket. Majd létrát formáztak, amelynek egyik oldalára –követve az idézet üzenetét – lábnyomok kerültek.

Közösségi művészet

A community art, azaz közösségi művészet lényege, hogy az adott, környezetformálást célzó feladat során az alkotók bevonják a teret használó közösség tagjait – iskolák, óvodák dolgozóit, szülőket és diákokat – a művek megtervezésébe és kivitelezésébe. Így készült el pl. a híres Az Illyés-körforgalom Budaörsön, amelynek létrehozásában több mint háromszázan vettek részt.

A résztvevők tenyérlenyomatát és nevét őrzi az idő múlását jelképező közösségi alkotás
A résztvevők tenyérlenyomatát és nevét őrzi az idő múlását jelképező közösségi alkotás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.