Hiánycikk lesz a cigaretta

Kemény napoknak, heteknek nézhetnek elébe a megrögzött dohányosok: júliustól leszűkül a cigaretták vásárlási lehetősége, és később, ha az összes beígért nemzeti dohánytrafik megnyílik, akkor is érheti jó pár kellemetlen meglepetés a füstölgőket.

Az új nemzeti trafikrendszer egyik alapvetése volt, hogy a július elsejéig elvileg létező 48 ezer hellyel szemben csak hatezer helyen lehessen dohányt kapni az országban. Ám végül csak 5400 koncesszió kelt el, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a júliusi határidőre ennél jóval kevesebb üzlet tud megnyitni.

Országszerte szaporodnak a „trafikutcák”: a területi egyenlőtlenségek miatt a forgalmas részeken zsúfolódnak a nemzeti dohányboltok
Országszerte szaporodnak a „trafikutcák”: a területi egyenlőtlenségek miatt a forgalmas részeken zsúfolódnak a nemzeti dohányboltok

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nél elmondták: 5297 trafikos ígérte, hogy július elsejéig megnyitja az üzletét. Elvileg az NDN szigorúan ellenőrizni fogja, hogy a trafikosok betartják-e ezt az ígéretüket, amelyre jó pár pluszpontot lehetett kapni a trafikpályázaton. Lesz mit ellenőrizni: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint az 5400 trafiknyertesből eddig mindössze 4525 vállalkozó adta be a dohánykereskedelemre feljogosító vámhatósági engedélykérelmet, és ebből csupán 3021 kapta meg azt.

Bár a NAV-nál a trafikosok szerint érezhetően felgyorsították az ügyintézést – néhány nap alatt kiadják a vámhatósági engedélyt –, az igencsak valószínűtlennek tűnik, hogy egy hét alatt mind az ezer, eddig várakozó trafikos beadja a kérelmét, majd néhány nap alatt be is rendezi üzletét. Még úgy is, hogy a dohánygyártók a NAV- engedély megléte előtt is leültek már tárgyalni a jövendő trafikosokkal.

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok, boltok július 1-jéig még vásárolhatnak és 15-éig eladhatnak cigarettát, azonban a helyek zöménél már ezen a héten elfogy a dohánytermék, újat pedig már nem rendelnek. A dohánygyárak ugyanis bizalmatlanokká váltak búcsúzó üzleti partnereikkel szemben: már csak készpénzért szállítanak árut a trafikoknak. A július idusa után a kiskereskedő nyakán maradt, visszáruzott termék árát információink szerint a gyártók csak augusztus közepére ígérik visszafizetni. Így már érthető, hogy a legtöbb helyen inkább hagyják kifutni a készletet, és a hétre már nem rendelnek új dohányárut.

Az is megjósolható, hogy számos olyan városrész vagy terület lesz, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettához jutni. A trafiktörvényben ugyanis nem szabták meg, hogy minimálisan mekkora távolság lehet két trafik között, továbbá a pályázaton sem kellett feltünteti, hol képzeli el a jövendő trafikos a boltját. Így viszont országszerte szaporodnak a koncessziós területek legforgalmasabb részein lévő „trafikutcák”. Most derül ki, hogy 2-3 nemzeti trafikos is egymásra nyitja az új boltját, más városrészeken viszont képtelenség lesz dohányhoz jutni.

Az új trafikrendszer bevezetésével jókora drágulás is jöhet. Július 15-től lép életbe az új árrésszabály, ami minimálisan 10 százalék árrést tesz kötelezővé. Akadnak gyártók, akik azzal próbálnak lavírozni, hogy 700 forint körüli olcsóbb márkát dobnak piacra, ám sokan kész tényként kezelik, hogy a márkás cigaretta ára rövidesen megközelíti az ezer forintot.

Közben hétfőn az Országos Választási Bizottság hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely azt szeretné elérni, hogy a nemzeti trafikokban kizárólag dohánytermékeket lehessen árusítani. A kérdésről 200 ezer aláírás összegyűjtése után lehet kiírni a népszavazást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.