Trükkös eladás, milliárdok egy nap alatt

Spéder Zoltán FHB-elnök cége egyetlen napra vette meg a bank egyik leányvállalatát, majd továbbadta egy beosztottjának. Nem ez az egyetlen furcsaság a bank körül.

Egyetlen napra vette meg Spéder Zoltán FHB-nagytulajdonos és -elnök saját ingatlanbefektető cége a pénzintézet háttérműveleteit végző FHB Szolgáltató Zrt.-t. A banki informatikát tulajdonló céget azonnal továbbadták egy olyan társaságnak, amelyet két nappal korábban Spéder Zoltán egyik beosztottja alapított, és a mai napig vezet. 

A művelet miatt alaposan át kellett alakítani a működést, de mindez láthatóan nem jelenthetett akadályt. Ezzel ugyanis kilencmilliárddal sikerült növelni a szavatoló tőkét – papíron biztosan. Minderre 2011-ben került sor, amikor az állam már, a titokzatos befektető(k) még nem segítették a tőkehelyzet javítását.

Nem mindig ment annyira könnyen a tőkeszerzés az FHB Banknak, mint mostanában. Mint arról tegnap beszámoltunk, titokzatos befektető(k) tavaly két kötvényjegyzésből összesen mintegy 60 milliárd forintot juttattak a banknak, amely a pénz egyik felét (kamatfizetés nélkül) vissza is adta. Most, az első negyedéves, kétmilliárd feletti veszteségét is sikerült gyorsan pótolni az egyik korábbi kötvény kiegészítésével. Azt nem lehet tudni, a kötvényeket ki vagy kik jegyezték le. Mindenesetre sikerült ezt úgy időzíteni, hogy a veszteségről szóló tájékoztató megjelenését legalább egy nappal megelőzze az ennek tőkeoldali fedezetéről szóló kötvényjegyzés.

A külső befektetők ilyen bevonására azért is szükség lehetett, mert a hitelintézet végül csak korlátozottan vette igénybe az állam által felkínált korábbi (30 milliárdos) tőkejuttatást, amelyre jelentős növekedési terveket alapozott. A pénzt végül visszafizették, még egy olyan időpontban, amikor az eredeti megállapodás szerint nem kellett volna a jelentős osztalékot kifizetni érte. (Végül, egy uniós eljárás fenyegettsége közepette az FHB fizetett a pénz használatáért.)

Az állam kivásárlása és a titokzatos, ámde gáláns befektetők megjelenése közötti időpontban, 2011 végén érdekes tranzakció-sorozatot hajtott végre a bank – eladták ugyanis a háttérműveleteket végző FHB Szolgáltató Zrt.-t.

A művelet azért meglepő, mert a cég eléggé beépült az FHB struktúrájába: a 2009-es éves jelentés szerint a társaság a csoport tagjainak végzett háttérműveleti szolgáltatásokat. Az informatika, a könyvvezetés és az adatszolgáltatás, a munkaügyi elszámolások és a bérszámfejtés, a beruházási projektek menedzselése tartozott a feladatai közé, de ügynökként ellátta a problémás hitelek kezelését is.

A céget azonban ennek ellenére 2011. december elsején egyszerűen megvásárolta a Spéder Zoltán tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. (Spéder a február végi adatok szerint az FHB Jelzálogbank második legnagyobb, 16,3 százalékos tulajdonosa és a cég elnöke.) A társaságért nem készpénzben, hanem részvényben fizettek: a vagyonkezelő társaság a BIF Nyrt.-ben lévő részesedéséből adott át tíz százalékot – a csereügylet értékét valamivel másfél milliárd alatt állapították meg.

Persze nem adtak át mindent – az később, a 2012-es beszámolóból derült ki, hogy számtalan feladatot a hitelintézet visszavett időközben. Az FHB tranzakcióról adott jelentése le is írta, mi az értelme az egésznek, és mi került át: „az FHB Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő immateriális javak kikerülnek az FHB Bankcsoportból – ezen körülmények és a tranzakcióval járó egyéb hatások révén a bankcsoporti szavatoló tőke várhatóan több mint 9 milliárd forinttal növekedik”. Vagyis: egyetlen kiszervezéssel biztosítani tudták, hogy a tőkemegfelelés jobb legyen. Nem tudjuk, mennyi lett volna ezen művelet nélkül a szavatoló tőke, és miként alakult volna a tőkemegfelelés. Annyi bizonyos: a bank nem állt jól az előző negyedévben, amikor még publikálta ezen számokat. Azóta a tőkemegfelelési adatokról csak a nemzetközi számviteli szabályok szerint készült kimutatásban adnak számot. A dolgot vélhetőleg bebiztosította, hogy a banki informatika immaterális javai (a szoftverek, használati jogok) teljesen elkerültek az FHB közeléből.

Spéder Zoltán vagyonkezelő társasága ugyanis egyrészt gyorsan megváltoztatta az FHB Szolgáltató Zrt. nevét EXO-BIT Számítástechnikai Szolgáltató Zrt.-re, másrészt gyorsan tovább is adta azt. A céget még aznap, tehát december elsején a TE-BIT Számítástechnikai Szolgáltató Zrt. vette meg. Ez utóbbi társaságot két nappal korábban alapította Bán Zoltán, a Portfolio hírportál vezetője, a kiadó NEtMedia Zrt. vezérigazgatója. (A cég a CEMP-csoport tagja, melyet Spéder Zoltán elnökként és tulajdonosként irányít.) Bán Zoltán tegnap megkeresésünkre nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hogyan jött a befektetési ötlet, miért vásárolt, és mennyiért – mindezeket a kérdéseket részben üzleti titoknak, részben magántitoknak minősítette.

Helyreigazítás

Honlapunkon a 2013 május 22-én közzétett „Trükkös eladás, milliárdok egy nap alatt” c. cikkben valótlanul állítottuk, hogy „... tavaly két kötvényjegyzésből összesen mintegy 60 milliárd forintot juttattak a banknak, amely a pénz egyik felét (kamatfizetés nélkül) vissza is adta”. A valóság ezzel szemben az, hogy az FHB Nyrt. az időarányos kamatot megtérítette a kötvények visszavásárlásával egyidejűleg.

Ajándék tollak az FHB-nál. Leírtak
Ajándék tollak az FHB-nál. Leírtak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.