Az Apple ellen is harcba száll a Google

Tíz dollárért korlátlan zenehallgatás az androidos telefonokon, éttermekbe is benézni képes Google Maps, valamint szuperkönnyű notebookok – ezek voltak a Google szokásos éves fejlesztői konferenciájának újdonságai, melyen kiderült: ezúttal a Google ered az Apple nyomába.

A rendezvényen számos újdonságot mutattak be, amelyet hamarosan több millió olyan mobil és PC-használó is élvezhet, akik a cég operációs rendszereit használják. Az I/O nevű rendezvény, amelyet a San Franciscó-i Moscone Centerben rendeztek, idén az Androidról és a Chrome operációs rendszerről szólt, méghozzá oly mértékben, hogy a regisztrált résztvevők egy része ezer dollárnál is értékesebb Chrome book (Google Chrome operációs rendszerrel felvértezett, speciálisan annak hardver igénye alapján gyártott) készüléket kapott, csak a részvételért. Az internetes óriás streaming zeneszolgáltatás elindítását is bejelentette, valamint bemutatták az újrafazonírozott Google Mapst is.

Nem volt kérdés, de sokadjára kiderült: a mobil ökoszisztémák versenye tovább fokozódik. A bejelentések hatására a Google komoly előnyre tett szert, legalábbis a befektetők körében: a részvények árfolyama a hírek hatására új történelmi csúcsra ért, a bemutatók után három százalékot emelkedett, miközben az Apple inkább bukott. Igaz, ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, elvégre az olyan termékbejelentések, amelyekben a piac is fantáziát lát, komolyan meg tudják mozgatni az árfolyamokat, az azonban, hogy egy kurzus történelmi csúcsra ér, mindenképpen sokatmondó.

A konferencia megnyitóján a Google minden vezetője megszólalt, még Larry Page alapító-vezérigazgató is megjelent váratlanul, igaz, csak a rendezvény végén tűnt fel. – Hihetetlen lehetőségek állnak előttünk. Rég nem volt ilyen gyors léptékű változás a számítástechnikában – mondta a cégvezető, igaz azt nem részletezte, mire gondolt.

Az Android frissítései mindig nagyon komoly érdeklődésre tartanak számot, ezúttal a Chrome is sokkal többeket izgatott, de a megújult Google+ közösségi szolgáltatás és az új Maps volt igazán izgalmas. Utóbbiba még jobban integrálták a Google Earth szolgáltatásait, de például akár éttermekbe is benézhetünk vele. A legfontosabb bejelentés szerint a cég saját streaming zeneszolgáltatást indít – olyan szolgáltatás ez, amellyel a felhasználó online hallgatja a zenét, de az nem töltődik le a saját eszközére. Androidos eszközön havonta 9,99 dollárért kínálják az online zenei élményt. Ezzel az Android az Apple igen népszerű iTunes szolgáltatása után megy, megirigyelve, hogy az almás cég ma a legnagyobb online zenei disztribútornak számít. A hírek szerint az Apple is készül előfizetéses streaming szolgáltatásra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.