Raktár kiadó

325 ezer négyzetméter – a raktár- és ipari területekre tavaly megkötött bérleti szerződések nem mutatnak elmozdulást 2011 adataihoz képest. Továbbra is a szerződéshosszabbítások dominálnak: az összes bérbeadott terület háromnegyede hosszabbításhoz vagy a meglévő helyszínen bővülő bérlők tranzakciójához köthető.

A DTZ ingatlantanácsadó és a CA Immo ingatlanbefektető szakértői szerint lényegi változásra az elkövetkező egy-két évben sem számíthatunk, a visszafogott fejlesztések stagnáló bérleti díjakkal párosulnak. Költségkímélő szempontok mellett – egy raktár felszámolása és költöztetése sokba kerül – a logisztikai állóvíz a szűkös kínálatnak is köszönhető, mivel az országban alig tucatnyi helyszínen van lehetőség tízezer négyzetméternél nagyobb, egybefüggő terület bérbevételére. Az egyre nagyobb számban piacra kerülő, bankok által visszavett és értékesített ingatlanok jellemzően kisebb alapterületűek, kétezer négyzetméteres átlagterületükkel csak kevés bérlőknek kínálnak reális alternatívát.

A kereslet és kínálat már évek óta nincs összhangban, pedig az ipari ingatlanpiac egészséges növekedéséhez kellenének az új bérlők. „A logisztikusok által dominált piacunkon alig akad olyan alternatíva, ami költözésre adhatna okot egy nagyobb logisztikai vállalatnak” – vázolja a helyzetet Joó Domonkos, a DTZ üzletágvezetője. A 200 ezer négyzetméternyi újrakötött szerződésből nyolc nagy cég egyenként tizenötezer négyzetméter fölött bérel. Az újonnan belépő piaci szereplők alig több, mint nyolcvanezer négyzetméterre kötöttek szerződést, nagyrészt kétezer négyzetméter alatti átlagos ipari területen. Ezzel együtt az üresedési ráta 1 év alatt 1,4 százalékponttal csökkent, az éves átlag jelenleg valamivel húsz százalék alatt áll. A legjobban a déli régió teljesített, ahol az üresedés közel 3 százalékponttal csökkent és jelenleg 12,3%-on áll. A 15 ezer négyzetméter feletti hosszabbítások kétharmadában jelentős bővülés is történt.

Fejlesztésekben sovány a felhozatal. Három, összesen 16 500 négyzetméternyi új épületet adtak át tavaly, ami a hazai modern logisztikai állományt szűk egy százalékkal növelte csupán. Előbérleti szerződések nélkül, spekulatív alapon egyetlen fejlesztő sem kezd beruházásokba. A keresletet talán a – remélhetőleg tényleg padlót fogott, és tovább nem csökkenő – bérleti díjak ösztönözhetik valamelyest, és esetleg speciális fejlesztésekre, konténerterminál építésére lesz esély az idén.

Térnyerés

A Match üzletlánc felvásárlása miatt felszabadult 30 ezer négyzetméteres egybefüggő, hűtött egységekkel is rendelkező terület jelenleg egyedülálló kínálatot jelent a logisztikai piacon. Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője szerint ekkora térnyerésre ritkán adódik lehetőség a nagy ipari ingatlanokban szűkölködő magyar piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.