Egy mozdulaton múlik csak

Az otthonunkban energiatakarékosan próbálunk élni, de a munkahelyeken ez még nem mindig megy így – kivéve a kis- és középvállalkozásokat (kkv), ahol a tulajdonosok (mivel a saját zsebüket apasztja a pazarlás) egyre szigorúbban lépnek fel

„A lakossági és a vállalati energiamegtakarító lépések elsősorban nem a beavatkozások módjaiban különböznek, hanem a megtérülési időben” – állítja Kruchina Sándor, az Austrotherm marketingvezetője. A vállalati megtérülés idejét alapvetően befolyásolja, hogy az idén a lakossági energiaárak csökkentek, a cégek tarifái ellenben nem. A dráguló tarifák miatt az energia hatékonyabb felhasználását szolgáló céges beruházások is gyorsabban térülnek meg. A vállalkozásoknak, melyek jó esetben a magánszemélyeknél nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, lehetőségük van arra, hogy ne a leggyorsabb megtérülést válasszák, hanem kicsit megnövelt beruházási keretből hosszú távon több energiát takarítsanak meg. Ha ezt a célt például egy épület hőszigetelésére fordítjuk, akkor a ma javasolt 12 centiméter vastag homlokzati hőszigetelés helyett nekik inkább a 15–18 centiméter vastag szigetelés javasolt. Ezzel a beruházás költsége csak kis mértékben növekszik, de a megtakarítás jóval nagyobb lesz.

A szigetelés után következhet a fűtési rendszer korszerűsítése. Nagyvállalati a példa, de a kisebb cégek számára is követendő a jászberényi porszívógyár esete. A cég 2008-hoz képest 2010 végére 13 százalékkal csökkentette energiafogyasztását: a gyár fűtési rendszerének átalakításával 24 százalékkal csökkent a fűtésienergia-igény s hét százalékkal a gyártáshoz szükséges energiafelhasználás.

Ha nincs pénz ilyen volumenű átalakításra, de van termosztátunk, akkor annak a működésére figyeljünk. Ezek a szerkezetek nem állnak rá automatikusan a legtakarékosabb üzemmódra, nekünk kell beállítanunk ezeket. Munkaidőn túl, hétvégenként tekerjük alacsonyabb hőfokra, a bútorok, a gépek alacsonyabb hőmérsékleten is elvannak. Napközben sincs szükség huszonöt Celsius-fokra, a húsz fok is megteszi – már egy Celsius-fok-csökkenéssel is jelentős összeget nyerhetünk. A ventilátorokat is csak akkor működtessük, amikor az épületben tartózkodunk – a világítást is lekapcsoljuk, ha elhagyjuk a szobát. Ha egyfolytában megy a ventilátor, azzal energiát és pénzt pazarolunk. A számítógépeket is beállíthatjuk energiatakarékos üzemmódra, ám ha tényleg takarékoskodni szeretnénk az árammal, mindig kapcsoljuk ki a számítógépet, ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem használjuk. Ugyanez vonatkozik a szkennerre, a nyomtatóra és a külső merevlemezre. Használjunk energiatakarékos izzókat, amelyek 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és nyolcszor tovább működnek, mint a hagyományosak. Ráadásul ha mozgásérzékelős a világítási rendszerünk – csak akkor kapcsol be, ha van valaki a munkahelyen –, még nagyobb a megtakarítás. Kis lépés, de hatásos, ha az irodai papíroknak mindkét oldalára nyomtatunk, vagy nem nyomtatunk, mert e-mailben is sok mindent elintézhetünk. Sok hasonló kis lépés akár egy kis cég túlélését is jelentheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.