Parkolópályán az alelnökök

Néhány óra alatt ismét 300 forint fölé küldte a nemzeti valuta euróárfolyamát Matolcsy György, miután kilúgozta az elődje, Simor András alatt dolgozó két alelnök hatáskörét. A jegybankelnök a Nemzetgazdasági Minisztériumból magával vitt bizalmi embereire szabta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti felépítését a Határozatok tárában péntek délután publikált új szervezeti és működési szabályzatban.

Matolcsy György a feltétlen bizalmát élvező Nagy Róza főigazgatót kvázi teljhatalommal ruházta fel az MNB szervezeti és beszerzési kérdéseiben, míg a jegybank működése szempontjából kulcsfontosságú területek felügyeletét az ebben a kérdésekben eddig nem túl jártas, adóügyekért felelős volt nemzetgazdasági helyettes államtitkár, a jegybanki alelnökké avanzsált Balog Ádám viszi tovább.

Miután a hír megjelent, az addig napközben békésen 297 forint/euróig is erősődő magyar deviza árfolyama ismét gyengülni kezdett, és a nap végén átlépte a 300-as határt is (igaz, onnan visszafordulni látszott most is, ahogyan az előző napokban). Karvalits Ferenc alelnök mandátuma március 27-én lejár, erre a kis időre szól az új szabályzat szerint a Statisztikai Igazgatóság ügyeinek irányítása.

A korábbi szmsz – a statisztika mellett – Karvalitshoz delegált olyan fontos feladatokat, mint a monetáris politika és közgazdasági elemzés, a pénzügyi elemzések elkészítése és a kutatás. A másik régi alelnöknek, Király Júliának július harmadikáig szól a mandátuma, rá a készpénz-logisztikai igazgatóság irányítása hárul feladatként, azokat a területeket, amelyeknek elismert szaktekintélye – pénzügyi rendszer biztonsága, elemzése, a kockázatok kezelése – elvették tőle.

Király Júlia SMS-ben Washingtonból az MTI-vel azt közölte a változások kapcsán: „továbbra is a monetáris tanács teljes jogú tagja vagyok. Az új vezetés az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga” – tette hozzá, Karvalits Ferencre is utalva. „Így a jövőben mint az MT tagja fejtem ki véleményemet” – írta. A jövőben Balog Ádám alá tartozik a monetáris politika megvalósításáért felelős ügyvezető igazgatóként Palotai Dániel, akit tárcájától vitt magával az új elnök, valamint a pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető, Nagy Márton. Utóbbi 2002 óta dolgozik a jegybanknál.

Nagy Róza főigazgatónak tartozik beszámolási kötelezettséggel a másik belső ember, az MNB-nél két évtizede dolgozó Sándor György. Ő ügyvezető igazgatóként bankműveletekért felel majd, éppúgy, mint eddig. Feladatköre azonban szűkül, ugyanis ezután sem az informatikai szolgáltatások, sem a beszerzések nem tartoznak hozzá. Ezek a területek a főigazgató asszony közvetlen fennhatósága alá kerülnek. Az ő irányításával kell az eddiginél is feszesebb gazdálkodásra áttérnie az MNB-nek, hiszen mint azt Matolcsy György első munkanapján feladatként kiadta, a működési költségeket két éven belül 20 százalékkal kell csökkenteni.

Igaz, most éppen növelték az igazgatóságok számát, 19-ről 21-re. A két új területet, a gazdaságstratégiát és a tervezést a szintén a gazdasági tárcától érkezett, geográfus végzettségű Csizmadia Norbert viszi majd, szintén Nagy Róza felügyeletével. Csizmadia egyébként a minisztériumban is felügyelte e két területet, amelyeket a hírek szerint az újonnan kinevezett miniszter, Varga Mihály feleslegesnek tart. Tovább növeli egyébként a szervezeti egységek számát az újonnan létrehozott elnöki kabinet is. Itt működik majd tovább a kommunikációs terület, valamint az újonnan létrehozott protokoll nevezetű szervezeti egység.

Ennek a vezetője lett információnk szerint Wiedermann Helga, Matolcsy minisztériumi kabinetfőnöke. Vélhetőleg az új osztályon dolgozik majd Matolcsy szakácsa is, úgy tudjuk: a konyhai feladatok ellátására kétfős személyzetet vettek fel. Információnk szerint eddig összesen 30 fővel bővült a jegybanki stáb. Elbocsátásokról nem esett szó az új jegybankelnök első munkahetén, a stábbal ugyanis még nem közölték szándékaikat a most érkezett vezetők. Kérdéses, hogy a mostani szervezeti rend a kiüresített „régi alelnöki” funkciókkal meddig marad érvényben, elképzelhető, hogy amint távoznak a regnáló alelnökök, módosítják, utódaikra személyre szabják az szmsz-t. Ennek gyakorlati akadálya nincsen.

A monetáris tanács ülésterme. Kiürítettek néhány funkciót
A monetáris tanács ülésterme. Kiürítettek néhány funkciót FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.