Mindenki mentene

Egymást érik a devizahiteleseknek szánt mentőcsomagtervek. A kormány mellett a bankok is elkezdték kidolgozni saját elképzelésüket, a pénzügyi felügyelet pedig már el is küldte saját javaslatát a kabinetnek. Utóbbi szerint az árfolyamgát március végi határidejét korlátlanul meg kellene hosszabbítani. Így a devizahitelesek bármikor kérhetnék, hogy a törlesztőrészlet kiszámításakor alkalmazott árfolyamot rögzítsék. (Svájci frankban jegyzett kölcsönnél 180 forinton, euróalapú hitelnél 250 forinton, míg japán jenben nyilvántartott adósságnál 2,5 forinton.) Az adósok minimum három, legfeljebb öt évig maradhatnának az árfolyamgátban, Szász Károly PSZÁF-elnök azonban – a szaktárcának január végén eljuttatott, a felügyelet hatástanulmányával kiegészített javaslatában – lehetővé tenné, hogy akár többször is belépjenek a programba. Erre azonban csak akkor adna lehetőséget, ha az előző könnyítés idején a gyűjtőszámlán felhalmozódott összeget (idekerül a tényleges és a csökkentett árfolyammal számolt törlesztőrészlet különbözetéből a hitel tőkerésze – a kamatrészt az állam és a bank vállalja át) kifizették. Ehhez azonban módosítani kell az árfolyamgát működését, jelenleg ugyanis előbb a devizahitelt kell visszafizetni, és ezután lehet megkezdeni a gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozás rendezését.

A bankszövetség nem segítségben, hanem olyan megoldásban gondolkodik, amely hosszú távon sem gyengíti a pénzügyi stabilitást, ugyanakkor kiutat mutat az ügyfeleknek nehéz helyzetükből. Ehhez mindhárom félnek áldozatot kell vállalnia – nyilatkozta Gyuris Dániel az Inforádiónak. A Magyar Bankszövetség megbízott vezetője azt mondta, most készítenek elő egy másik megoldási javaslatot a devizahiteles ügyfeleknek. Támogatják a kölcsönüket 90 napnál régebben nem törlesztő devizahitelesek megsegítését is. A bankszövetség alelnöke szerint egy ilyen csomag nem gyengítené a pénzügyi stabilitást, mivel a bankoknak is az az érdeke, hogy ügyfeleik rendben tudjanak fizetni.

A kormányzati elképzelésekről még nem voltak tárgyalások a Nemzetgazdasági Minisztérium és a bankszövetség között, de a pénzintézetek nyitottak az egyeztetésre.

Mint arról szerdán beszámoltunk: a kormány és a bankok olyan javaslaton dolgoznak, amely több tízezer devizahitelesnek jelenthetne segítséget, azoknak, akik sem az árfolyamgáttal, sem az eszközkezelő adta lehetőséggel nem tudnak élni. A bankok a fennálló tartozást a jelenlegi árfolyamon átváltanák forintra, majd az összeg egy részét elengednék, az ebből származó veszteségüket pedig részben leírhatnák a bankadóból. Elképzelhető, hogy a programot a jegybank is segítené devizatartalékával, ahogyan tette azt egy éve a végtörlesztés esetében. A bankok a forintosításhoz szükséges devizát az MNB-től vásárolnák meg, így az akció nem járna a forint gyengülésével.

Egy a folyamatokra rálátó kormánypárti politikus megerősítette azt a Népszabadságban közölt információt, hogy most a „bedőlés szélén” álló lakossági devizahiteleseken igyekeznek segíteni. Ugyanakkor úgy fogalmazott: a cél a Nemzeti Eszközkezelő „felpörgetése”, a társaságnak forrásokat kell biztosítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.