Hírvilág

Fotós önkénteseket vár a Bátor Tábor

A tíznapos nyári táborok fotós programjaiba 2013. február 17-ig lehet jelentkezni. Elsősorban olyan önkénteseket várnak, akik szívesen tartanának gyerekeknek fotós foglalkozást, illetve technikai tudásukkal, kreativitásukkal, a fotózás területén szerzett tapasztalataikkal hozzájárulnának a programok lebonyolításához. A Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta szervez ingyenes élményterápiás táborokat daganatos és cukorbeteg gyerekeknek. Évente 460 gyerek táborozik velük, mintegy 450 önkéntes közreműködésével. A Bátor Tábor nem a betegségről vagy a korlátokról szól, hanem az életről, a lehetőségekről és az összetartozásról. Programjai sikerélményt nyújtanak a gyerekeknek, ami növeli önbizalmukat és önértékelésüket, ezáltal megerősödve, bátrabban térhetnek vissza a hétköznapokba. A tábor mozgatórugói az önkéntesek (tábori néven cimborák). Feladatuk a vidám, bátorító atmoszféra megteremtése és színvonalas programok szervezése.

Több mint 2,4 milliárd forint jut a tehetséggondozásra

A nemzeti tehetségprogram keretében a korábbi keret négyszerese, összesen több mint 2,4 milliárd forint pályázati támogatás jut hazai és határon túli fiatalok tehetséggondozására, illetve mentoraiknak – jelentette be január 10-én Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Mint elmondta, 2012 decemberében csaknem egymilliárd forintos összértékben 30 pályázati felhívás látott napvilágot, februárban pedig további 33pályázati felhívást tesznek közzé közel 1,4 milliárdos kerettel. A program kiterjed az egész Kárpát-medencére, így a határon túli magyaroknak is lehetőségük van pályázni. Hozzátette: a tavalyi program során 613,9 millió forintot osztottak ki a 827 nyertes pályázat között. Ezekben több mint 334 ezer diák és 139 település vett részt.

28 nevezés az Aegon Művészeti Díjra

Idén tavasszal nyolcadik alkalommal adják át az Aegon Művészeti Díjat, azt a 2012-ben kiadott legjelentősebb magyar szépirodalmi mű szerzője nyerheti el.

Január első felében a könyvkiadók 28 művet neveztek be a rangos elismerésre pályázók első körébe. Ezt a listát a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, tíz kötetre szűkíti, a díjazott alkotás ezek közül kerül majd ki. A díjat alapító Aegon Magyarország 2012 óta – sok rangos külföldi irodalmi díj mintájára – publikussá tette a jelöléseket a www.aegondij.hu honlapon. Az aktuális listán hat nő – Bán Zsófia, Erdős Virág, Finy Petra, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes és Szvoren Edina – szerepel könyvével. Külön érdekesség, hogy a jelöltek között van apa és fia – Závada Pál és első verskötetével Závada Péter – is, akik természetesen nem tudtak egymás jelöléséről, hiszen műveiket a kiadóik nevezték.

Tesco: 54 millió forint vásárlói adományokból

2012 utolsó heteiben a Tesco vásárlói több mint 54 millió forintot adományoztak az Ökumenikus Segélyszervezet munkájának támogatására. A segélyszervezet az összegyűlt adomány 30%-ával azokat támogatja, akik valamilyen rendkívüli okból krízishelyzetbe kerültek, 35-35%-kal pedig a segélyszervezet otthonaiban megforduló családokat, illetve az önálló életre ismét képes rászorulókat segíti további kiléptetőotthonok létrehozásával – mondta Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója. Figyelemre méltónak nevezte, ha egy nagyvállalat a társadalmi felelősségvállalásban élen jár, és nem feledkezik meg arról, hogy Magyarországon sokan nagyon nehéz szociális körülmények között élnek.

– Egy jó példa másokat is inspirálhat, és ha ezen az úton közösen járunk, akkor sok gondot meg tudunk oldani, mert az összefogásban nagy erő rejlik – tette hozzá. A Tesco 2010-ben 7 millió, 2011-ben közel 20 millió forintot gyűjtött össze a segélyszervezet munkájának támogatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.