Favágók lesznek a bányászokból?

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a hazai áramszámla-befizetésekből 2018-ig az állami Vértesi Erőmű összesen 42 milliárd forintos támogatását, Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár a múlt csütörtöki kormánytájékoztatón megemlítette: 2014 után biomassza-tüzelésre állítják át a Vértesi Erőművet, amely így szerinte legalább annyi munkaerőt foglalkoztat majd, mint jelenleg.

Később az erőműtársaság közvetlen tulajdonosa, az állami MVM Magyar Villamos Művek emellett a gáztüzelés lehetőségét is felvetette. Az ugyanakkor, hogy pontosan mit tervez a cég, és miként lenne alkalmas a mostani gárda foglalkoztatására, az érintettek, illetve szakértők megkérdezése után sem vált világossá.

Alászállás az utolsó mélyművelésű bányába
Alászállás az utolsó mélyművelésű bányába

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő az uniós döntést főként a térség foglalkoztatási helyzete okán üdvözli. A fideszes politikus lapunknak megerősítette: terveik szerint az erőműhöz kapcsolt márkushegyi szénbánya 2014 végéig üzemelne, és 2018-ig tartana a táj helyreállítása. Az áramfogyasztóktól immár uniós áldással beszedett támogatási összeget részint az erőmű veszteségeinek fedezésére, részint helyreállításra, részint szociális juttatásokra, illetve átképzésre kell majd fordítaniuk. A képviselő megfogalmazása szerint ez lehetőséget biztosít arra, hogy a most a cégnél állományban lévő mintegy 800 ember – zömük bányász – sorsa 2018-ig megnyugtatóan rendeződjék.

A bányászok jó részét viszont nem tervezik továbbfoglalkoztatni, mivel ők ekkorra elérik a bányásznyugdíj-korhatárt. A többieknek pedig vagy az erőműben, vagy az alapvetően ipari jellegű térségben igyekeznek új munkahelyet találni. Ennek kapcsán Kovács András Zoltán, az Vértesi Erőmű vezérigazgatója lapunknak írásban úgy vélekedett, egy technológiaváltástól a munkakörök érdemben nem változnak, hisz korábban is tüzeltek biomasszát. A bányászokról nem tett említést.

Az áramfogyasztóktól tavaly óta szedik a vértesi erőmű fenntartására szolgáló, kilowattóránként 19 fillért, amely eddig uniós engedély híján egy elkülönített számlára került. Kovács András Zoltán kérdésünkre közölte: eddig kamatokkal együtt 15 milliárd forint gyűlt össze, amit akkor kaphatnak meg, ha az energiahivatal és a szakminiszter rábólint az elszámolásukra. A megjelent kormányrendelet szerint 2011–12-ben 6,5-6,5, 2013–14-ben 4,8-4,8 – összesen 22,7 – milliárdot kapnak. Ez a vezérigazgató szavai szerint 2014-ig biztosítja a veszteséges bánya működtetését. A 42 milliárdhoz hiányzó 19,6 milliárdot pedig 2011–18 között „rendkívüli támogatásként” kaphatják meg, a bezárással kapcsolatos mindennemű, így például táj-helyreállítási, szociális vagy átképzési számlák ellenében. Annak kapcsán, hogy a korábbi – rendre kútba esett – privatizációs kísérleteknél csak a táj rendbetételéről több mint húszmilliárdos költségbecslések hangzottak el, Czunyiné Bertalan Judit leszögezte, hogy a cég már az elmúlt évek során is gondot viselt erre.

A vezérigazgató kérdésünkre kifejtette, hogy működésük a most engedélyezett támogatással már biztosítható. Fizetőképességüket ugyanakkor az elmúlt években támogatás nélkül is megőrizték, szállítói tartozásuk nincs. Az MVM-től kapott hiteleket 2014 végén tervezik visszafizetni. Más megfigyelők szerint a Vértesi Erőmű e támogatás ellenére is alapvetően rossz hatásfokú, elavult, melyben szinte kódolt a veszteséges működés.

Arról, hogy az erőmű mégis miként képzeli el a „megújulást”, sem a tájékoztatón, sem a cégnek írásban feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ. Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség volt elnöke – hangsúlyozva, hogy nem ismeri az elképzelést megalapozó számításokat – szakértőként elég kevés lehetőséget lát arra, hogy ilyen teljesítményű, központosított, hagyományos biomassza-tüzelés az államtitkár szavainak megfelelően munkát lenne képes biztosítani a most a bányával együtt foglalkoztatott mind a nyolcszáz embernek. A terv inkább a környék agrártermelői és erdőgazdaságai számára kecsegtet új lehetőségekkel. A biomassza-tüzelés főleg fás szárú növények, vagy hulladék elégetését jelenti. Foglalkoztatási szempontból cseppet sem mindegy, hogy a társaság mit tervez. A szakértő úgy véli, a tágabb környék erdőgazdaságaiban – a tervezett teljesítménytől függően – keletkezhet elegendő faapríték. A pécsi Pannonpower elszívó hatása szerinte itt már nem érvényesül.

Az erdőgazdálkodás új munkahelyet nem teremt, a fa szállítása ugyanakkor legfeljebb néhány tucat fuvarozó számára folyamatos elfoglaltságot biztosíthat. További munkaerőt igényelhet, ha az apríték mellé a jelenlegi mezőgazdasági üzemekből is gyűjtenének össze megfelelő mennyiségű hulladékot. A foglalkoztatáson ugyanakkor az lendítene leginkább, ha az üzemet a környéken telepített energianövény – például energiafűz vagy akár energianád – -ültetvényekről látnák el. Ám már szintén működnek azok a mezőgazdasági üzemek, amelyek alkalmasak lennének e feladat betöltésére. Vagyis a megújulóenergiás szakértő az eddig ismert konstrukcióban biomassza-tüzelés esetén nem látja az erőmű jelenlegi összes dolgozójának továbbfoglalkoztatási lehetőségeit. A központosított helyett a széttagolt rendszereket – akár Ausztria példáján – mind foglalkoztatási, mind energiahatékonysági szempontból sokkal inkább támogatja.

Szakértők azt is szívesen vennék, ha a bányatelket alkalmassá tennék a későbbi újranyitásra, akár függően a nemzetközi árak alakulásától. Az uniós határozat miatt ugyan erre kevés az esély, ám a korábbi évek rendre elhalt bezárási kísérletei táplálhatják ezt a reményt. Érveik szerint Márkushegy az utolsó mélyművelésű bánya: ha teljesen „eltömedékelik”, megszűnhet a bányászoktatás, ami később más helyszíneken is ellehetetlenítené mélyművelésű egységek esetleges újranyitását. E kérdés kapcsán Kovács András Zoltán úgy fogalmazott: ha nem a bezárási terv szerint járnak el, az EU eljárást indíthat, és vissza kell fizetni a támogatást. A bányatelekre vonatkozó bányakoncessziót tehát nem újítják meg.

Egyszer már megpróbálták

Az MVM egyszer már megpróbálkozott azzal, hogy energianádat biztosítsanak a Vértesi Erőmű továbbműködtetésére, ám a kísérlet jogi eljárásba torkollott. Az MVM a gyanú szerint egy bátonyterenyei mikroszaporító költségeihez – Kocsis István vezérigazgatósága alatt – meglehetős ködös módon igyekezett hozzájárulni – ám a pénznek útközben nyoma veszett. Jelenleg folyik a bizonyítási eljárás, hogy valójában mi is történt. A tönkrement helyi vállalkozó mindenesetre több milliárd forintra perli az állami csoportot, és feljelentést is tett. Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség volt elnöke szerint ez az eset is jelzi, milyen buktatókkal járhat egy jól induló elképzelés gyakorlati megvalósítása az egyre kevésbé átlátható magyar energetikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.