A dal szívből szól

Ötcsillagos szálloda első emelete. Azonnal látni, érezni, hogy itt valami különleges dolog zajlik. Casting, mondják az oly gyakran használt angol szóval, vagyis meghallgatás. Nem is akármilyen: most lehet bekerülni a világ első sérült emberekből álló gospelkórusába.

Egy hét alatt ez a második kör – az elsőben 15-en már megfeleltek –, s hogy a ráhangolódás gyorsabban menjen, a Bolyki Soul and Gospel kórus tagjai özönlenek be a terembe, s adnak műfaji ízelítőt. Szélesre futó mosolyok, ritmusra összecsattanó tenyerek kísérik az Oh Happy dayt, a zene lüktet, majd szétfeszíti a falakat, a levegőben lévő feszültség a második szám végére érezhetően oldódik.

Ki a komfortzónából!

Úgyhogy jöhet a lényeg, kezdődhet a meghallgatás. A Bolyki-kórus tagjai hallgatósággá alakulnak, a szomszédos „bátorító” szobából pedig egyesével jönnek, s mutatkoznak be a különböző mértékű fogyatékkal élők. Látás- és hallássérültek, mozgáskorlátozottak, gerinc- és értelmi sérültek. Többségük fiatal felnőtt, de van köztük gimnazista és nyugdíjas korú is.

Félénkségükön Bolyki Balázs , a válogatás és a leendő kórus szakmai vezetője igyekszik lazítani. Közvetlenül, zsűritársai helyett is viszi a szót, és jó kedélyűen, humoros megjegyzések kíséretében énekelteti és tapsoltatja meg a jelentkezőket. S biztatja őket: add bele magad, merd megmutatni, amit senki sem lát, légy indulatosabb, „feleselve” énekeld vissza a tőlem hallott dallamot, hagyd magad kibillenteni a komfortzónádból!

Hát persze, hiszen a gospelnek sodrása, lüktetése, mélysége és magassága van, kellő odaadás nélkül, „langyosan” nem lehet, nem érdemes énekelni. Márpedig itt – akárcsak egykor, az amerikai rabszolgák közös éneklése idején – épp az a cél, hogy a felzendülő dalból áradjon az erő, hitet, reményt adjon, szeretetet árasszon befelé és kifelé, s amit közösen létrehoznak, az megmutatható legyen a külvilágnak is.

A „nemadomfel lelkület”

Merthogy adott a fellépés ideje, s az igen közeli. A Nem Adom Fel Alapítvány meghívására ugyanis április 18-án néhány napra hazánkba érkezik Nick Vujicic , a kéz és láb nélkül született világhírű prédikátor és motivációs tréner.

A szerb származású, Ausztráliában született 30 éves fiatalember, akit a „nemadomfel lelkület” nagyköveteként is emlegetnek, Budapesten és Debrecenben tart majd előadásokat. A most szerveződő, sérült emberekből álló kórus ekkor fog fellépni, hogy az előadó mondandóját, pozitív látásmódját még inkább kidomborítsa.

S ez még nem minden! Lesz a kórusnak egy további különlegessége is: a közös éneklés élményébe bevonják a hallássérülteket is – az érintésnyelv segítségével ők fogják a karvezetői jelzéseket a vakok és a gyengén látók számára közvetíteni.

Őszinte siker

Arra a színpadra pedig azok állhatnak majd fel, akik a meghallgatáson megfeleltek, tűzzel, tisztán, szívből énekeltek. De azoknak sem kell szomorkodniuk, akik „csak” a közönség soraiban lesznek jelen, hiszen fantasztikus hangulatú válogatáson vehettek részt.

Egytől egyik hatalmas tapssal kísért, őszinte sikert arattak – azok is, akik szívbe markoló, tisztán csengő dalt adtak elő, és azok is, akik hamiskásan énekeltek, és elvétették a ritmust.

Tímea, aki nemcsak gitározik, hanem zongorázni is tanul, szép tisztán énekelt. Hallását hallókészülék segíti
Tímea, aki nemcsak gitározik, hanem zongorázni is tanul, szép tisztán énekelt. Hallását hallókészülék segíti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.