Hét határon is túl jár már az arany ára

Nem tört meg az ezredforduló óta tartó trend: az arany tőzsdei jegyzése az eltelt időszak valamennyi évét emelkedéssel zárta, és ettől a szokásától – az elemzők szerint – az idén sem fog eltérni. A nemesfém unciájáért az év utolsó kereskedési napján 1675,80 dollárt kellett fizetni a londoni árutőzsdén. Ez csaknem hétszázalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. A növekedés magyarázatául a vezető jegybankok, köztük is elsősorban az amerikai Federal Reserve-nek (Fed) a gazdasági élénkítést, a munkanélküliség csökkentését megcélzó bőkezű pénzpolitikájában, s az ennek következményeként felgyorsuló infláció miatti félelmekben látják.

Marc Faber, nemzetközi hírű pénzügyi befektető a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy aki egyszer üzembe helyezi a pénznyomdát, az soha többé nem tud leállni annak használatával. A gazdaság, mint egy pénzügyi drogtól függővé váló szörny, egyre nagyobb dózisokban fogja követelni magának az élénkítő szert, különben azonnal elvonási tünetek jelentkezhetnek. Ennek kézzelfogható jele, hogy az Egyesült Államokban szeptemberben bejelentett havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlási program januártól 85 milliárdra bővül. Faber logikája szerint a hónapról hónapra duzzadó pénzözön, amihez a pénzt az amerikai jegybank csak a pénznyomdával tudja előteremteni, hígítja a dollárt. Ez olyan javak árazására is kihat, amelyek nem szaporodnak a zöldhasúhoz hasonló mértékben. Ilyen az arany, amelyből korlátozott a földi készlet. Az emberiség kezdete óta eddig kitermelt 170 ezer tonna arany évente nagyjából másfél százalékkal gyarapodik, míg a papírpénz mennyisége elméletileg korlátlanul növelhető – jegyzi meg elemzésében az Aranypiac.hu. A nemesfém ezekben kifejezett értéke ennél fogva nem is tehet mást, mint hogy emelkedik. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az árfolyam már eddig is sokat ment felfelé. Az ezredforduló óta átlagosan 15 százalékos volt az éves drágulás, és ez sokakat vonzott a piacra. Nekik köszönhetően az árfolyam volatilitása is megnövekedett.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank szakértői szerint a múltban látott nagy emelkedésnek az idén vége szakad, elemzőik háromhavi időtávon 1825 dolláros unciánkénti árat jósolnak, hat hónap múlva 1805-öt, 2014-ben pedig 1750 dollárt. Ez a fajta borúlátás persze relatív, hiszen az említett árak így is felette vannak a mostani 1675 dolláros 2012-es záróárnak. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.