Budapesten, Győrben van munka

Eddig alig pár tucat ember jutott hozzá a lakhatási támogatáshoz, a hatezernél több érdeklődőből is csak 380 kérelmező lett.

Messze van még attól a néhány ezertől is a lakhatási támogatással élők száma, amennyit a Nemzetgazdasági Minisztérium vizionált nyáron, az új támogatási forma előkészítése során. Egy a parlament honlapjára múlt pénteken felkerült miniszteri tájékoztatás szerint eddig mindössze 380-an adtak be kérelmet lakhatási támogatásra, közülük a fiatalok száma 176 volt. A december elejéig, pontosabban a 49. hétig 67 esetben született „pozitív támogató döntés a pályakezdők tekintetében” – derül ki Matolcsy György tárcavezető leveléből.

A lehetőség október eleje óta áll nyitva azok számára, akik a lakóhelyüktől 100 kilométernél messzebb találnak állást maguknak. További feltétel még, hogy legalább három hónapja álláskeresőként tartsák nyilván a jelentkezőt, vagy csoportos létszámleépítéssel veszítette el a munkáját (azonban az ő esetükben nem vizsgálják a nyilvántartás időtartamát). Jelentkezhetnek még a pályakezdő álláskeresők is, esetükben sem kell vizsgálni a nyilvántartási időtartamot.

A tájékoztatás szerint eddig 6706-an érdeklődtek a támogatásról a munkaügyi kirendeltségeken, s közülük adták be 380-an a kérelmüket. Vagyis az érdeklődők alig öt-hat százaléka jutott el odáig, hogy beadja a jelentkezését. Ez arra utalhat, hogy olyanok is puhatolóztak a kirendeltségeken, akik aktuálisan még nem felelnek meg a feltételeknek, de a munkahelyi bizonytalanság miatt számítanak arra, hogy idővel élni tudnak majd a támogatással.

De az is megbújhat a számok mögött, hogy sokan – bár nincs munkájuk – mégsem férnek bele a kormány által megszabott feltételekbe, vagy végül helyben megoldódott a munkaügyi problémájuk. Valószínűnek tűnik továbbá, hogy ekkora távolságot a munkahely és az otthon között sokan továbbra sem vállalnak be. A magyar dolgozók mobilitásának foka közismerten alacsony, nem szívesen költöznek odébb a munkalehetőségért az emberek.

A miniszteri levélből kiderül még – és a magyar gazdasági térképről, a lehetőségekről sokat elárul –, hogy akik rászánták magukat a lakhatási támogatás kérelmezésére, vagy a fővárosban, vagy Pest, illetve Győr-Moson-Sopron megyében találtak maguknak munkát. Ez az északnyugati sáv tűnik pillanatnyilag képesnek arra, hogy munkaerőt tudjon felszívni. A támogatás mértéke egy ember esetében, egy lakóingatlanra vonatkozóan az első hat hónapban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot, a második hat hónapban a 60 ezret, a harmadik hat hónapban pedig a 40 ezret. A családokra lebontva ez azt jelenti, hogy a három időszakban sorrendben 150 ezer, 90 ezer, 60 ezer forint jár maximum, ha az ingatlant igénybe vevő közeli hozzátartozók közül legalább ketten megfelelnek a támogatás feltételeinek. Három vagy több olyan személy esetében, akik megfelelnek a feltételeknek, a felső határ 200 ezer, 120 ezer, végül 80 ezer forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.