Jól teljesítenek az OTP külföldi lányai

Az OTP-csoport az idei első kilenc hónapot 96,4 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta, amely 12 százalékos vissza esést jelent az előző év azonos időszakához képest –derül ki a hitelintézet gyorsjelentéséből.

Az eredmény romlásában elsősorban a magyarországi tevékenység a ludas: az üzleti környezet kedvezőtlen alakulása, a kamatmarzs szűkülése és a hitelállományi végtörlesztés okozta visszaesése miatt ötödével csökkent az OTP itthonról származó nyeresége. Ezzel szemben a külföldi leánybankok jobban teljesítenek, a csoport nyereségének több mint a felét már a határon túl termeli meg.

Nem könnyíti meg a bankok, így az OTP dolgát a kormányzat sem. A jövőre bevezetendő tranzakciós illeték a bankadóval együtt 300 milliárd forintos extra elvonást jelent az egyébként is veszteséges szektor számára, amely ezért – bár eltérő mértékben, de – továbbhárítja az illetéket az ügyfelekre. Így tesz az OTP is. Valószínűleg további veszteséget jelent majd a települések adósságának állami átvállalása. Bencsik László vezérigazgató-helyettes tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az OTP nem szívesen engedne el hitelt, mivel részvényesei ezután okkal kérdezhetnék, hogy miért nem kéri vissza a bank a pénzét, de arra számítanak, hogy ez ügyben kemény tárgyalások lesznek a kormánnyal. Minden település helyzete más, eltérő az önkormányzati finanszírozásban érdekelt bankok portfóliója is, ezért az egyes eseteket külön, háromoldalú tárgyalások keretében kell rendezni – hívta fel a figyelmet. (H. B.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.