Távol Afrikától

Letett zambiai befektetéséről a Bonafarm Csoport, így egyelőre biztosan nem kezdi meg azt a beruházást, amelynek állami tenderét egyébként megnyerte a Csányi Sándorhoz köthető agráripari csoport.

Néhány hete a helyzet még bizonytalan volt, mondta egy a Napi Gazdaságnak adott interjúban a bankvezér, ám a lapunk által készített, a hazai üzleti élet leggazdagabb szereplőit sorra vevő kiadványunk számára már úgy fogalmazott: „A zambiai egyeztetések megrekedtek, emellett a finanszírozási környezet is átalakult, és a Bonafarm hazai fejlesztési tervei is felértékelődtek, így letettem az afrikai területfejlesztési projekt végrehajtásáról.”

Pedig a beruházás és annak előkészítése sokáig igen ígéretesen alakult a Bonafarm Csoport számára. Hosszú előkészítést követően 2011-ben nyújtotta be pályázatát a cég a Nansanga régió állam által kiírt területfejlesztési projektjére – válaszolták lapunk megkeresésére a társaságnál. A tender egy közel 18 ezer hektáros terület komplex fejlesztésére irányult, az alapvető infrastruktúra megteremtése mellett mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenység végzéséhez szükséges beruházások kialakítása szerepelt a tervekben.

A pályázat során a bankvezér agrárportfólióját tömörítő vállalatnál nem a levegőbe beszéltek, ezt bizonyítja, hogy a hosszú előminősítési folyamat után a zambiai hatóságok a Bonafarm anyagát jelölték meg győztesként. Így a csoport képviselői tavaly augusztusban megkezdték a szakmai egyeztetést a zambiai kormányzat képviselőivel. A megbeszélések azonban a tavalyi év végi zambiai elnökválasztási kampány idején megrekedtek, és azokat egészen idén októberig nem is sikerült folytatni – mondták lapunknak a cégnél. A tavaly ősszel megtartott választásokon ugyanis nem az 1991 óta hatalmon lévő Mozgalom a Többpárti Demokráciáért (MMD) lett a befutó, hanem a Michael Chilufya Sata által képviselt Haza és Front (PF).

Chilufya Sata pedig kampányában egyáltalán nem ütött meg barátságos hangnemet a Zambiába érkező külföldi beruházásokat illetően. Ez rossz előjel lehetett, az is igaz ugyanakkor, hogy a politikus – akit egyébként az országban az ellenfeleivel szemben tanúsított nyílt és kemény támadásai miatt királykobraként emlegetnek – elsősorban az ország rézbányászatába befektető brazil és kínai cégeket ostorozta. Ugyanakkor Chilufya Sata többször is határozottan hangsúlyozta: Zambia gazdaságában a korábbiaknál sokkal nagyobb szerepet szán a mezőgazdaságnak, így az ágazat fejlesztése nélkülözhetetlen. Végül mégis dugába dőlt a Bonafarm terve.

 – A zambiai projekttől való visszalépésről egyébként már tájékoztatták a zambiai hatóságokat – közölték kérdésünkre az agráripari vállalatnál. A cégnél mindehhez hozzáfűzték: az egyeztetések elmaradása mellett a projekt megvalósíthatóságát érdemben rontották az elmúlt időszakban a nemzetközi pénzpiaci hangulat változásai, amelyek eredményeként a tőkepiacok által kockázatosabbnak tekintett beruházások finanszírozási háttere drasztikusan romlott.

A fenti folyamatokkal összefüggésben a csoport a magyarországi tevékenységének érdemi fejlesztéséről hozott stratégiai döntéseket, ami elsősorban új élelmiszer-ipari beruházások megvalósítását jelenti, már a közeljövőben. Új, korszerű vágóhíd megépítését, ezt követően pedig egy modern húsfeldolgozó létrehozását tűzték ki célul. A beruházások a Bonafarm rendelkezésére álló fejlesztési források meghatározó részét lekötik a közeljövőben. A projektek három éven belül megkezdődnek – fogalmazott Csányi Sándor.

Keletre tartanak

Romániában hamarosan további fejlesztésekre készül a vállalat. Ezzel kapcsolatban annyit jegyeztek meg a cégnél, hogy képviselőik előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy szántóföldi növénytermesztéshez kötődő beruházásról. Ugyanakkor további tájékoztatást csak a megbeszélések lezárása után adnak.

Csányi Sándor a húsiparra összpontosít
Csányi Sándor az egyik érdekeltségénél. Búcsú egy álomtól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.