Kizárt a szakmai befektető

Pályázati lehetőségeket, adóalap-csökkentő, illetve normatívalapú támogatást is kínál a kormány a Richter Gedeon Nyrt.-nek abban a megállapodásban, amit tegnap szentesített Orbán Viktor miniszterelnök és Bogsch Erik, a hazai gyógyszercég vezérigazgatója – tudtuk meg.

A stratégiai partnerség (amelyhez hasonlót más, itt termelő vállalatokkal is kötött már a kabinet) hatására a jövőben is lehetősége nyílik a gyógyszeriparnak arra, hogy a kutatási és fejlesztési ráfordításaival mérsékelje az ágazatra szabott költségvetési befizetéseket, így akár le is nullázhatják azt. A Richter 31-32 milliárdos magyarországi forgalmához viszonyítva a rá eső négymilliárdos befizetési kötelezettség méretesnek mondható, ezért fontosnak tartják, hogy a továbbiakban is mérsékelhessék a befizetést a K+F-fel. A cég 28 milliárd forintot költ ilyen célra, ami által a legnagyobb fejlesztő cégek közé tartoznak: a teljes gyógyszeripar adja a hazai profit érdekelt vállalatok K+F-kiadásainak 46 százalékát, a Richter pedig ebből tud magáénak kilenc százalékot.

Úgy értesültünk egyébként, hogy van némi kodifikációs probléma a megállapodásnak e pontja miatt, mert visszamenőleges elszámolásnak kell valahogy megteremteni a jogi feltételeit. A kormány nem csak adni, kapni is akar valamit, ez pedig az a vállalás, hogy a Richter tulajdonosai közt a jövőben nem bukkan fel szakmai befektető. Ez ugyanis azzal járhat, hogy a gyógyszeripari vállalat központja külföldre kerülhet. A megállapodásról kiadott közlemény „a Richter Gedeon Nyrt. függetlensége megőrzését” nevezte meg egyik célnak, e mögött kell a szakmai befektető elkerülését érteni, ami – mondták lapunknak a cégnél – a Richter menedzsmentje számára is fontos cél.

A gyógyszercég ezen kívül azzal járul még hozzá a megállapodáshoz, hogy 2020-ig öt olyan készítménnyel áll elő, amelyek például a magyar népbetegségnek számító rák kezelésére szolgálnak, de jóval olcsóbbak,mint a jelenleg a piacon elérhető szerek. Fontos pontja még a megállapodásnak, hogy a kormány ígéretet tett arra, a Széll Kálmán Terv végrehajtása során nem születnek a hazai gyógyszergyártók versenyképességét rontó intézkedések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.