Üzemanyagok: Gyorsul a kereslet zuhanása

Ismét fokozódó ütemben szűkül az üzemanyagok iránti kereslet Magyarországon – derül ki a márkás kutak forgalmát összesítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) első kilenchavi adataiból.

Ezek szerint a 876 millió literes benzinforgalom az előző év azonos időszakától 5,6 százalékkal, míg az 1140 millió literes gázolaj-értékesítés 3,5 százalékkal marad el. Az elenyésző mennyiségű prémium gázolajból 1,9 százalékkal tankoltak többet a kutaknál. A MÁSZ-adatok alapján készített statisztikáink szerint a harmadik negyedéves adatok (313 millió liter benzin és 410 millió liter gázolaj) 7,7 százalékos, illetve 6,8 százalékos esést mutatnak éves összevetésben – ilyen értékeket utoljára 2011 végén láthattunk.

Akkor a szakértők azt mondták, hogy az ágazat éppen kapaszkodik kifelé a gödörből a 2010-es brutális visszaesést követően, ám egyre inkább úgy tűnik, tévedtek. A gázolaj iránti keresletcsökkenés mostani értéke már-már a 2010-es zuhanás időszakát idézi, a fuvarozók kormányzati gázolajár-kedvezménye ellenére. Szakértők szerint az igen alacsony bázishoz mért további keresletcsökkenés részint a gazdasági visszaesésre, részint a magas árakra vezethető vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.