Kibukott az EFKON

Megvan az elektronikus útdíjtender (UD) első igazi vesztese. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. érvénytelennek nyilvánította az EFKON AG részvételi jelentkezését. A döntés már pénteken megszületett.

Lapunk értesülése szerint az ÁAK kedden postázta az osztrák cég kizárásáról szóló döntést tartalmazó levelét. Már a hétvégén sejthető volt azonban, hogy az EFKON részvételi jelentkezése körül valami nincs rendben. A tenderre jelentkező nyolc cég közül hét ugyanis szombaton meglehetősen részletes hiánypótlási jegyzéket kapott az állami sztrádatársaságtól. Egyedül a „sógorok” csapatától nem kérdeztek semmit.

Az autópálya-kezelő az EFKON részvételi jelentkezését arra hivatkozva nyilvánította érvénytelennek, hogy a társaság „nem zártan nyújtotta be” dokumentumait. Ezt a hiányosságot a tender kiírója már a jelentkezések október 10-i beadásakor rögzítette a „Bontási jegyzőkönyvben”. Ott azt írták: a cég „jelentkezését 1 eredeti és 2 másolati példányban papíralapon, valamint egy elektronikus példányban, nem zárt csomagolásban, az eredeti példányt részben roncsolásmentes szétbontást kizáró módon összefűzve, az egyik másolati példányt pedig összefűzés nélkül nyújtotta be.”

A bírálóbizottság szerint ez önmagában elég az osztrákok kiejtéséhez. Ha igazuk van, a társaság ajánlatot sem tehet a 42 milliárd forint keretösszegű közbeszerzés megvalósítására.

Ha a cég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) fordul jogorvoslati kérelmével, hónapokkal is megakaszthatja az ÁAK sietve szervezett és elindított tenderét. Más kérdés, hogy a szakértők szerint a tender kiírójának az osztrák céggel szemben egyéb kifogásai is lehetnének. Például, a pályázó részvételi jelentkezése a múlt szerdai 11 órai határidő után két perccel érkezett meg a bontás helyszínére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.