Túl nagy terhet cipelnek a hátukon a németek

Megrökönyödés és értetlenség fogadta a politikusok részéről a Moody’s hétfő éjszaka nyilvánosságra hozott döntését, amellyel – az eddigi stabil helyett – leminősítést valószínűsítő negatív kilátást fűzött három, elsőrendű adósnak számító euróövezeti ország besorolásához. Az olaszokat másfél hete a befektetésre nem ajánlott bóvli kategória küszöbére száműző amerikai hitelminősítő most a németeket, a hollandokat és a luxemburgiakat figyelmeztette. Rajtuk kívül az osztrákok, a finnek és a franciák vannak még az elit kategóriában a három nagy hitelminősítő valamelyikénél.

A német pénzügyminisztérium hamar reagált: közleményben tudatta, hogy az euróövezeti adósságválság kockázatai régről ismertek, egyáltalán nem nevezhetők „új nóvumnak”, ahogy azt a Moody’s sugallja. Németország anyagi és gazdasági helyzete szilárd és rendezett – állapítja meg közleményében a pénzügyminisztérium. A németeknek még az sem tetszett, hogy a Moody’s egyedül a rövid távú, valóban nem túl tetszetős kilátásokat vette figyelembe, azt viszont nem nézte, hogy a hosszú távú gazdasági stabilitás alapjainak lerakása mennyire előrehaladott stádiumban van.

Kereskedők figyelik aggódva az árfolyamok alakulását a frankfurti tőzsdén
Kereskedők figyelik aggódva az árfolyamok alakulását a frankfurti tőzsdén

A közleményben leszögezik, hogy Németországra eddig is és ezután is lehet számítani az euróövezetet megrázó adósságválság kezelésében. A bizalmat jelzi, hogy a kétéves lejáratú kincstárjegyek múlt szerdai aukcióján már negatív hozam alakult ki, vagyis a befektetők még a névértékhez sem ragaszkodtak. Nem késlekedett a válasszal Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter sem: leszögezte, hogy az említett gazdaságok mindegyike szilárd talajon áll, s közleményében újfent hitet tett az euróövezet egyben tartása mellett. A hollandok azt közölték, hogy soha semmilyen hitelminősítői lépésre nem reagálnak, s ehhez tartják is magukat.

A spanyol tartományi csődök, valamint az euró/dollár árfolyam sokéves átlag alá süllyedése miatt fokozódó európai kockázatokat érzékelő Moody’s lépése nem maradt visszhang nélkül a piacokon, jóllehet nehéz pontosan meghatározni, hogy mekkora hatást váltottak ki. Meglehet, a délelőtt publikált júliusi feldolgozóipari menedzserindexek erősebb eladói nyomást keltettek a piacokon. Három év óta a legnagyobb mértékű visszaesést szenvedi el a német feldolgozóipar júliusban.

A Markit piackutató most publikált adatai szerint a beszerzési menedzserindex (PMI) értéke a júniusi 45 pontról 43,3 pontra esett, miközben a Reuters elemzői konszenzusa 45,3 pontra várta a gazdasági kilátások egyik legfontosabb indikátorát. (Amennyiben a PMI 50 pont alatt van, az az adott iparág összehúzódását, ha felette, az a bővülését jelzi előre.) Elemzők szerint ez azt vetíti előre, hogy a német gazdaság a harmadik negyedévben is csökkenő teljesítményt mutat, s ez számunkra is baljós jel.

A legnagyobb felvevőpiacunkon tapasztalható lassulás automatikusan a magyar gazdaság kilátásait is rontja. Európát és a befektetőket azonban leginkább a spanyol és a görög helyzet aggasztja. A tízéves spanyol állampapír 7,57 százalékos hozama tegnap már túljutott a finanszírozhatóság határán, és egyre inkább érik egy újabb, uniós segélycsomag, amely a bankrendszer talpra állításához igényelt százmilliárd euró sokszorosa lehet.

Már Barcelona is pénzt kér

Pénzügyi segítségre szorul Katalónia is – erősítette meg a spanyol autonóm tartomány gazdasági minisztere a BBC-nek. A második leggazdagabb spanyol régió kormánya bejelentette, hogy korlátozza az állami tisztviselők bérét, és a hivatali utazások terén is talált spórolási lehetőséget: kétszázról negyvenre csökkenti a rendelkezésre álló gépkocsik számát. Katalónia a harmadik spanyol tartomány, amely – Valencia és Murcia után – a madridi kormány anyagi segítségét kéri. A központi kabinet 18 milliárdos likviditási alapot hozott létre a bajba jutott régiók számára. A katalán kormány sietett közölni, hogy szó sincs mentőcsomagról, csupán átmeneti segítségre tartanak igényt. (La Vanguardia)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.