Forró hetek jönnek

– Ha Spanyolország kilépne az euróövezetből, ez olyan hatással járna, amihez képest a Lehman Brothers csődje könnyed nyári pikniknek tűnhet. Megingatná a teljes eurózónát és a nemzetközi pénzpiacot is – mondta lapunknak egy spanyol közgazdasági szakértő. A spanyol és a görög bizonytalanság kétéves mélypontra küldte tegnap az eurót a dollárral szemben. Közben madridi kormányközeli illetékesek azzal riogatnak: vagy segítenek rajtuk, vagy elsüllyednek, de akkor velük együtt elsüllyed Európa is! A kétségbeesés érthető. Bár a múlt pénteken aláírták a megállapodást a 100 milliárd eurós spanyol bankmentőcsomagról, a pénzpiacokat ez egyáltalán nem nyugtatta meg.

Görögország abban sem lehet biztos, hogy megkapja a 130 milliárd eurós mentőcsomag következő részletét szeptemberben. Ehhez a kedden Athénba visszatérő EU/IMF-küldöttségnek augusztus végéig (aránylag) kedvező jelentést kellene írnia, ám ezt semmi sem garantálja: a görög kormány máris több hónappal elmaradt a beígért költségcsökkentésekkel.

A júniusi választások után megalakult koalíció korábban reménykedett, hogy sikerült kétéves haladékot „kikönyörögnie” a rendkívül szigorú feltételek teljesítésére, ám erre egyre kevesebb az esély. Német politikusok a napokban is azt ismételgették, hogy a pénzügyi mentőöv feltételeinek fellazításáról szó sem lehet, sőt a gazdasági miniszter Berlinben közölte: ha nem kapnak több támogatást, a görögök arra is rájönnek, hogy talán okosabb elhagyni az euróövezetet.

Magyarországon is bizonytalan, hogyan befolyásolja a helyzetet az EU/IMF-delegációval folytatott egyeztetés. – Lehet, hogy a piac arra számít, hogy a romló gazdasági környezet majd gyors megállapodásra kényszeríti az Orbán-kormányt, de szerintem ez nem így lesz – mondta lapunknak az egyik magyarországi kereskedelmi bank vezetője, akivel találkozott a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttsége. Ha pedig az eurózóna felől érkezik a vihar, az idehaza jelentkező káros hatásokat külső tényezőkre lehet fogni, vagyis ez esetben a kormány rajta kívül álló okokkal magyarázná a helyzet romlását.

Közben még az sem dőlt el, hogy szerdán, az IMF-tárgyalások utolsó napján milyen formában tájékoztassák a közvéleményt a felek. Nem határoztak arról, hogy a magyar kormány és az IMF/EU-delegáció közösen vagy külön tartson-e ez ügyben tájékoztatót.

Tűzoltók tüntetnek a spanyolországi Valenciában. Elkaszálják a megszorításokat
Tűzoltók tüntetnek a spanyolországi Valenciában. Elkaszálják a megszorításokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.