Dinnyekartellt gyanít a GVH

Sajátos fordulatot vett a napokban nagy nyilvánosság előtt bejelentett, a hipermarketek és a termelők között megkötött dinnyeakció sorsa. Mint kiderült, a Magyar Dinnyeszövetség (MDSZ) elnöke, Simonka György fideszes képviselő és Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár által kezdeményezett, a multinacionális kereskedelmi láncok és az MDSZ között megszületett megállapodásnak van egy apró szépséghibája: a kezdeményezők nem kérték ki előzetesen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) véleményét, a hatóság pedig válaszul vizsgálatot indított az akció ügyében. A héten indult akció során a hipermarketek vállalták, hogy júliusban nem csökkentik eladási áraikat kilónként 99 forint alá, így a szervezők szerint a hazai termelők is méltányos, 35-40 forintos felvásárlási árat kapnak árujukért. A szervezők szerint ez az ár „a vásárlóknak is megfizethető”. Még ha ez igaz lenne is, a lényegét tekintve a megállapodás egy izmos árkartellnek tűnik. A versenyhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg információkat gyűjt a megállapodásról, és később dönti el, hogy hivatalosan vizsgálatot indít-e. Amennyiben igen, úgy a résztvevő kereskedelmi láncok – úgy tudni, hogy a Metro kivételével az összes nagy cég belement a 99 forintos áralkuba – komoly, sokmilliós versenybírsággal kecsegtető eljárásnak néznek elébe.

A GVH ugyanis korábban már több hasonló, szakmai, termelői szervezetek által ajánlott „piacvédő” ár kapcsán is igen keményen lépett fel, ahogy az sem jelentett mentséget –például a versenyjogsértőnek talált kereskedelmi etikai kódex esetében –, hogy állami szerv kényszerítette ki az elfogadását a piaci szereplőkből. Most Budai Gyula húzta be a csőbe akarva-akaratlan a hipermarketláncokat, amelyek súlyos árat fizethetnek majd a kormányzat felé tett gesztusukért.

Az viszont felettébb különös, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium miért nem kérte ki előzetesen a máskülönben a tőszomszédságában lévő GVH véleményét? A GVH ugyanis - mint azt lapunknak elmondták – a sajtóból értesült a megállapodásról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.