A kabinet átvariálta a képletet

Lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte: a lakossági gázárak a harmadik negyedévben sem változnak. Pedig a Magyar Közlöny július 3-i számában első pillantásra ijesztő gázárrendeletek jelentek meg. Aki figyeli a tarifaváltozások évtizedes ritmusát, rájöhetett, hogy az a különböző számítási képletek alapján mindig a negyedév első napjára esik. Ezen belül még hangsúlyosabb a július elseje, ugyanis akkor kezdődik a „gázév”: a képleten sok pontot csak évi egyszer, most módosíthatnak.

A mostani július elsején viszont úgy átsiklottunk, mintha mi se történt volna. Az a korábbi szokás, hogy a kormány egy hónappal az érvénybelépés előtt bejelenti szándékát, már régen a múlté. Ám most az az Orbán-kormány meghonosította gyakorlat sem folytatódott, miszerint egy-két nappal az életbelépés előtt vagy éppenséggel utána jelenik meg a hivatalos árrendelet. Éppenséggel az a – jól „kommunikálható” – bejelentés is elmaradt, miszerint a július elsejei fordulónappal sem változik a lakossági gázár.

A szaktárca három hete lapunknak még lebegtette a júliusi gázárváltozás lehetőségét. A kormány változatlanul fontosnak tartja a rezsiköltségek kordában tartását, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az energiaárak a lakosság teherviselő képességéhez illeszkedő módon és mértékben alakuljanak – szögezték le akkor. A szaktárca a Magyar Energia Hivatal közeljövőben beérkező javaslatát és a rezsiköltségekkel kapcsolatos kormányzati célkitűzéseket figyelembe véve dönt majd a hatósági árak következő negyedévre vonatkozó esetleges változtatásáról – tették hozzá.

Aztán, a látszólagos nyugalom mögött – a Magyar Közlöny korábbi számaiból leszűrhetően – beindult a képletek újbóli átszabása. Ez arra utalt, hogy az Orbán-kabinet korábbi szokásának megfelelően az évközi lakossági gázáremelést szakmai alapon igyekszik megakadályozni, tehát megpróbálja az ebből adódó többletköltségeket az iparág összes szereplőjén eloszlatni. Először a hálózatok működtetési költségeit fedő úgynevezett rendszerhasználati díjakat rendezték át úgy, hogy a lakosság számára lényegében csökkentették, míg a többi fogyasztó számára emelték a tételeket. A hálózatokat üzemeltető cégek a döntést tudomásul vették.

A mostani rendeletek részint emelték a lakossági szolgáltatók által figyelembe vehető dollárárfolyamot. Emiatt elvileg emelni kellene a gázárat. Másrészt viszont átszabták a lakosság felé értékesített belföldi kitermelésű gáz tarifáját. Lapunk ezen csökkenést vélt felfedezni, ám az iparági szakértők – hosszas számolgatások után – arra jutottak, hogy a kitermelést végző Mol végső soron több pénzhez jut. Igaz, ez csupán csökkenti a tevékenységen keletkező veszteségét. Lapunk megkeresésére a szakértők úgy vélték, hogy a különböző belső árváltozások végül most is kiegyenlítették egymást. Egy szakértő szerint júliustól dollárban csökkent az orosz gázimportár, amit az árfolyam említett emelése ellensúlyoz. (Igaz, más szakértők júliustól még enyhe drágulásra számítottak.) Ezt még tetézték az átlagban csökkenő lakossági rendszerhasználati díjak, illetve a Mol-kitermelésű hazai gáz eladási árának változtatása.

Ama kérdésünkre, hogy a különböző átrendezések végeredményeként, hivatalos bejelentések híján a harmadik negyedévben milyen gázár várható, a szaktárca lapunknak küldött válaszában leszögezte: a rendeletmódosítások biztosítják, hogy a földgáz egyetemes szolgáltatási végfogyasztói (lényegében a lakossági) árai a kormányzati célkitűzéseknek megfelelően 2012. harmadik negyedévében is változatlanok maradjanak. A termékárak és az árfolyamok változásaihoz igazított szabályozás így megfelel a rezsiköltségekben jelentkező lakossági terhek szinten tartására irányuló törekvéseknek – fogalmaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.