Az állam eltőzsdézett 18 milliárdot

Sokat ostorozták a kormány képviselői az elmúlt időszakban a magánnyugdíjpénztárakat, hogy „eltőzsdézték” a tagok pénzeit, ám a kabinet által készített és parlament elé benyújtott, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRAA) tavaly május és december közötti tevékenységéről szóló üzleti beszámoló szerint az állam sem volt túl jó gazdája a mintegy háromezermilliárdos portfóliónak.

A vagyonból 607,6 milliárd forint átvételi értékű értékpapírt értékesítettek, viszont ezekből csak 589,2 milliárd forint folyt be az árfolyamcsökkenés miatt, vagyis az ügyleteken tavaly több mint 18 milliárd forintot buktak. Az NYRAA tagi reálhozam-kifizetésekre, valamint függő és egyéb tételek miatti visszafizetésekre 233,2 milliárd forintot fordított. Ha a mintegy háromezermilliárdos eredeti vagyonból indulunk ki, akkor ez működési időre vetítve 7,7 százalékos reálhozamot jelent.

Az is kiderül, hogy összesen 1407 milliárd forint állampapírt vont be a kormány, amellyel csökkentette az államadósságot. (A forint árfolyamának kedvezőtlen alakulása miatt ebből mára nem sok látszik.) Ebben már az az 52,9 milliárd forint értékű állampapírcsomag is szerepel, amely egy értékpapírcsere-ügylet révén az év végén került a Magyar Nemzeti Banktól az NYRAA-hoz. Ezenfelül az Összefogás az Államadósság Ellen Alap bevételei is államadósság-csökkentést céloznak – írják.

Az alap június közepétől folyamatosan teljesített beutalásokat államadósság-csökkentés céljából az alap számlájára, amelynek összege 149,4 millió forint volt. A szándék dicséretes, ám ez a december végén meglévő államadósság 0,0007 százaléka volt. Nem lebecsülendő egyébként az sem, hogy az elmúlt évben az NYRAA-nál lévő értékpapírok, részvények 5,5 milliárd forintnyi osztalékbevételt hoztak össze. A beszámoló végén részletezik, hogy december végére az induló vagyonból 684,3 milliárd forint maradt, amelyből a legnagyobb részt a hazai részvények tették ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.