Újabb bankmentés

Három éven belül a negyedik bankmentő akcióját hirdette meg a spanyol kormány pénteken, néhány nappal azután, hogy állami irányítás alá kellett vonnia a harmadik legnagyobb pénzintézetet, a Bankiát.

A tíz éven át tartó ingatlanpiaci és építőipari felfutás és a 2008-as összeomlás nyomán a spanyol bankok nehéz helyzetbe kerültek. Kitettségük 300 milliárd euróra tehető, ebből 184 milliárd a kétes hitel. Februárban a spanyol kormány már 54 milliárdos céltartalék képzését írta elő, de most újabb 30 milliárddal toldotta meg a veszteségek elleni tartalékolási kötelezettséget.

Ha a bankok ezt nem tudják előteremteni, akkor állami hitelt kaphatnak ötéves futamidővel, a megfelelő államkötvény hozamának kétszeresére, most nagyjából tíz százalékra rúgó kamattal. Kötelezik a bankokat arra is, hogy a roszsz követeléseket egy külön vállalatba vigyék ki, azaz tisztítsák meg a portfóliójukat. A piacokat nem hatotta meg az újabb döntés, a tízéves államkötvényhozam emelkedett.

Az Európai Bizottság ajánlására elrendelik a banki ingatlanportfóliók független értékelését is. A befektetői aggodalmakat növeli, hogy a súlyos recesszióba sodródó, drámai méretű munkanélküliséggel szembenéző spanyol kormánynak a költséges bankmentés közben csökkentenie kellene a deficitet, amely a pénteki brüszszeli előrejelzés szerint idén és jövőre is meghaladhatja a kitűzött célt, jóval a GDP hat százaléka felett maradhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.