Pénzükre várnak a volt malévesek

Nemcsak a becsődölt Malév maradt adósa dolgozóinak, de a talpon maradt földi kiszolgáló leányvállalat, a Malév Ground Handling is.

A légitársaság csődjét követően sok volt dolgozó nem kapta meg jogos járandóságát, a fizetést és a végkielégítést, ők a bérgarancia-alapban és abban bízhatnak, hogy a felszámoló részben rendezni tudja a járandóságukat. Hasonló helyzetbe kerültek aMalév Ground Handling elbocsátott dolgozói is, igaz, nekik jó esélyük van arra, hogy még májusban megkapják a jussukat.

A Malév csődjével a földi kiszolgáló leányvállalat megrendeléseinek felét, bevételeinek több mint hatvan százalékát vesztette el, ezért a cég dolgozóinak háromnegyedét, csaknem 450 embert volt kénytelen elküldeni az elmúlt hetekben. – Annak érdekében, hogy a társaság kisebb méretben, de talpon maradhasson, muszáj volt meghoznunk ezt a döntést. Mivel év közben nem tudunk új szerződéseket kötni, csak olyan létszámot engedhetünk meg magunknak, amit eltart a jelenlegi megrendelésállomány – mondta lapunknak még korábban Limburger Lóránt, a cég vezetője.

A napokban több, az elmúlt hetekben elbocsátott dolgozó jelezte lapunknak, hogy nem kapták meg végkielégítésük és a felmondási időre szóló egyéb járandóságaikat, holott a kifizetések már esedékesek lettek volna. – A Malév Ground Handling jelenlegi anyagi helyzete nem teszi lehetővé e kötelezettségek teljesítését. Azért, hogy volt dolgozóink ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe, azt a döntést hoztuk, hogy egyelőre az átlagbérüknek megfelelő összeget fizetünk ki, a többi kötelezettségünket később teljesítjük – mondta kérdésünkre Limburger Lóránt. Hozzátette: jelenleg a tulajdonos (az állam képviseletében az MNV) döntésére várnak, s bíznak abban, hogy még ebben a hónapban rendezni tudják kötelezettségeiket. Korábban megírtuk: az MNV a cégek működőképességének fenntartása érdekében tőkét emelhet a két leánycégben, a Malév Ground Handlingben és a Aeroplexben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.