Merre vezet a Mol nyomvonala?

A Mol kedden úgy nyilatkozott, hogy tagvállalatként 2012-re már nem járult hozzá a korábban „összeurópai gázvezetéktervnek” nevezett Nabucco költségvetéséhez. Más forrásaink ennek ellentmondó jeleket is észleltek, hisz folyik az előkészítés.

A közleményben leszögezik: az elmúlt másfél évben folyamatosan hangoztatták aggályaikat. Erre a közös cég részéről nem érkezett megnyugtató válasz. Megfigyelők szerint a 2012-re vonatkozó döntés nyilvánosságra hozatalával a Mol ugyan nem mondta ki a végső szót, de erőteljes lépést tett a kilépés irányába.

Mindez egyik utózöngéje annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hét elején úgy nyilatkozott: úgy látja, a Nabucco bajban van, és még a Mol is elhagyja a projektet. Pedig a terv fontos számunkra, mert három éven belül meg szeretnénk szüntetni az Oroszországtól való egyoldalú energiafüggőségünket – jegyezte meg. Ezután nem lenne akadálya, hogy ésszerű árfekvés esetén Oroszország is hozzájáruljon a magyar energiaellátáshoz – tette hozzá. (Alighanem hamarabb kell majd dönteni, mert 2015 végén lejár az orosz gázszállításokért felelős Gazprom és Magyarország fő ellátási szerződése.)

A miniszterelnök szerint – aki a múlt héten egyeztetett Alekszej Miller Gazprom-vezérrel – Oroszország aktívabb lett a Déli áramlat megvalósításában. Puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobbnak tartja, ha az orosz gázvezeték áthalad majd hazánk területén. (Orbán Viktor ellenzékben még puccsnak minősítette az akkori magyar és orosz kormány Déli áramlatról aláírt szerződését. Ám kormányra lépvén – átmenet nélkül – támogatóvá vált. Ellenzékben élesen kikelt az akkori miniszterelnöknek a Nabucco-tervet „álomnak” minősítő kijelentése ellen.)

Csak fokozta a kormányfő és a Mol közötti kommunikációs zavarra utaló jeleket, hogy a Nabucco nyilatkozata szerint semmilyen problémát nem lát: Magyarország a támogató nyomvonalállamok között van, és a Mol szakvállalata sem jelezte kilépési szándékát – közölték.

Azóta viszont a Mol távozását sokan tényként kezelik. Günther Oettinger EU-biztos szerint a Mol kiszállása nem feltétlenül baj, ha sikerül találni egy új, tőkeerős partnert. Egyes felvetések szerint a Mol részvényeit eladhatná például a régóta csatlakozási tárgyalásokat folytató német Bayerngasnak.

Felmerült az az ismert változat is, hogy a Kaszpi-térség gázát a meglévő török vezetékeken szállítsák el Bulgáriáig. Ha csak onnan épülne ki a Nabucco, hossza rögtön megfeleződne.

Mosolydiplomácia a gázvezeték átadásán
Mosolydiplomácia a gázvezeték átadásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.