Orbán Barrosónál: Utolsó esély

Elérkezett a pillanat, amikor az Európai Bizottságnak el kell döntenie, mit kezd Orbán Viktorral és az általa képviselt Magyarországgal. Több száz oldalnyi levelezés, jogi csűrés-csavarás, érvelés és ellenérvelés után elérkezett a szakaszhatár. Úgy tűnik, az EB ad még egy esélyt, feltételesen.

A biztosok mai ülésükön mondják ki, mi lesz az eljárásokkal. Lapunk úgy tudja, a hiteltárgyalások szempontjából kritikus jegybanktörvény kérdésében jó eséllyel megszűnik az eljárás, és jelzés várható a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban is.

A bizottság azt mérlegeli, meggyőző-e az a politikai elkötelezettség, amit Orbán Viktor vállalt és a hírek szerint kedden tanúsított Brüsszelben Barroso előtt. Ha igen, hiába megy esetleg néhány ügy az Európai Bíróság elé, a tárgyalások megkezdődhetnek. Megkezdődhetnek, de nem biztos, hogy eredménnyel zárulnak. A bizottságnál ugyanis hangsúlyozzák: a tárgyalások csak lehetséges pénzügyi segítségről szólnak, nem a biztosról, és bármikor megszakíthatók, ha az orbáni politikai garanciák elkezdenek fakulni. Orbán sikerként is kommunikálhatja a szerdán várható döntéseket, de tudnia kell: minden mozdulatát figyelni fogjákkísérni a brüsszeli öltönyösök, különösen az igazságszolgáltatás terén. A most nagy nehezen elnyert bizalom könnyen elveszíthető.

Barrosóéknak feltehetően rendkívül terhes már a magyar dosszié, és nem érdekeltek a helyzet fokozásában. Adnak még egy esélyt a most mindent megígérő keleti embernek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.