Többször rágja meg a béreket a csekkadó

A kormány tervei szerint jövő januártól vezetnék be a pénzügyi tranzakciókat terhelő illetéket, vagyis a sárgacsekk-adót.

Az új közterhet a lakossági és a vállalati banki, illetve postai tranzakciók után, így a készpénzfelvétel és -befizetés, a banki átutalások, a csoportos beszedések, a bankkártyás vásárlások és a postai pénzforgalmi tranzakciók után vetnék ki. Az illeték általános kulcsa 0,1 százalék lehet, vagyis ezer forintonként egy forint vándorol az államkasszába.

A sárgacsekk-adót – a baleseti adóhoz hasonlóan – a szolgáltató, ebben az esetben a bank vagy a takarékszövetkezet szedné be az ügyféltől, és utalná tovább az adóhivatalnak.

A Széll Kálmán Terv alapján a kormány 130-228 milliárd forint bevételre számít az új közteherből. Hogy végül mennyi jön be, az attól függ, hogy a nagyobb összegű pénzmozgásoknál, utalásoknál maximálják az elvonás mértékét vagy sem. A 130 milliárdot alkalmanként legfeljebb 30 ezer forint illeték mellett számolták ki (ehhez legalább 30 millió forintot kell átutalni), de elképzelhető, hogy az adó felső határát magasabb értéknél húzzák meg, de az is, hogy a teher progresszív lesz, több kulcsot határoznak meg, például bizonyos összeg fölött 0,01 százalékot vonnának el.

A jelenlegi információk alapján az illetéket minden pénzmozgás után kivetik. Amikor a munkáltató elutalja a dolgozó – egyébként már leadózott – fizetését, annak egy ezrelékét máris lecsippentik, s ugyanígy minden további pénzmozgás után.

Ha valaki a bankkártyájával fizet, átutal a számlájáról, máris „ugrik” az adott összeg újabb egy ezreléke. Ez azt jelenti, hogy mindenkitől legkevesebb a fizetése két ezrelékét vonják el, egyet, amikor megkapja a pénzét, és még egyet, amikor átutalja vagy kiveszi azt a számlájáról.

Bár mindez elég szörnyen hangzik, egy átlagos magyar munkavállaló esetében a tranzakciós adó nem jelent különösebben nagy pluszterhet. A KSH legutóbbi adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete havi 141 ezer forint. Az említett kétezrelékes adóteherrel számolva ez havi 282, éves szinten 3384 forint elvonást jelent. A tényleges adóterhelés azonban ennél magasabb is lehet: például ha valaki pénzt vesz fel a bankautomatából, majd abból a postán befizet egy sárga csekket, az adott összeget máris háromszor egy ezrelék terheli.

Kitalálták a konkurenciáját
Csekk illusztráció 2012.04.13. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.