A biztosítási adót vehetjük legkönnyebben észre a pénztárcánkon

A polgárokat közvetlenül sújtó új közterhek közül a biztosítási adó jelentheti majd a legnagyobb tételt az érintett háztartásoknak.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokba (kgfb) az idei évtől beépített baleseti adó mintájára a díjhoz igazított adó terheli majd a cascót, valamint a vagyon- és baleset-biztosításokat. Míg a kgfb-nél az adó mértéke az éves díj 30 százaléka, addig a cascónál ez 15, a vagyon- és baleset-biztosításoknál pedig 10 százalék lesz. (Az életbiztosításokra nem vetne ki külön adót a kormány.)

A vagyonbiztosítások közé tartoznak egyebek mellett a lakásbiztosítás, melyből jelenleg 3,1 milliót kezelnek a biztosítók, vagyis a 4,2 millió magyar háztartás döntő többségét érinti az új adó bevezetése. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a lakásbiztosítások éves átlagdíja 28 ezer forint, vagyis az erre kivetett új adó évi 2800 forint pluszterhet jelent az érintetteknek. Casco-szerződésből közel 800 ezer van, s bár arról nincs adat, hogy ebből mennyi a lakossági és mennyi a céges, de az biztos, hogy az ezek után kivetett adó is sokaknak fájni fog. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének statisztikája szerint az átlagdíj évi 92 ezer forint volt 2011-ben. Ez azt jelenti, hogy egy átlag autósnak a biztosítási adó közel 14 ezer forintot jelent évente, ennyivel kell többet fizetnie a casco után.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a terhek ennyivel nőnek majd. A baleseti adót a biztosítók teljesen lenyelték, a kgfb átlagdíját a tavalyi kampányban annyival csökkentették, hogy az ellensúlyozza az új terhet. A lakásbiztosítások és a casco piacát is évek óta kemény árverseny jellemzi, így elképzelhető, hogy a biztosítók legalább részben, például az új ügyfelek esetében átvállalják a költséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.