Számlaképes ország

Vállalkozónak lenni nem feltétlenül életcél, inkább életforma. És egyre többeknek nem szabadon választott gyakorlat, inkább megélhetési kényszer. Magyarország nemcsak a hárommillió nyugdíjas, hanem a több mint egymillió mikrovállalkozó országa is. Meg a franchise hálózatoké – a felmérések szerint régiós szinten nálunk a legnagyobb a behálózottság aránya: 20 ezer cég már csatlakozott valamelyik franchise hálózathoz, mert próbál biztosra menni, próbál a bevált recept szerint érvényesülni, vagy legalábbis megmaradni a piacon.

Meglepő adat, hogy a 35 év alattiaknak csupán a 3,7 százaléka vállalkozik, miközben a kkv-szektor egyharmada generációváltás előtt áll, és úgy tűnik, nincs kinek átadni majd a stafétabotot. Éppen ezért üdvözli a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége azt az új pályázati forrást, ami 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a fiatalok vállalkozásindításához. Az induló tőke jól jön, már csak némi motiváció kellene a gazdaságból is, hogy az új generáció úgy érezze, van jövő. Hogy szabad akaratából legyen vállalkozó, igazi vállalkozó, ne csak számlaképes bedolgozó, alvállalkozó.

A kkv-szektorba tartozók helyzete sosem volt egyszerű. Ki vannak szolgáltatva egymásnak, üzletfelük fizetési fegyelmének. Már közigazgatási egyeztetésen van a körbetartozásokat felszámolni hivatott legújabb koncepció – de vajon létezik-e olyan terv, ami valóban megoldást jelent egy olyan világban, amikor úgy kötnek szerződéseket, hogy a megrendelő tudja, nincs pénze fizetni?

A magyar kkv-szektorban a cégvezetők negyede mégis optimistának vallotta magát. Ez nem is olyan rossz arány, csak nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy az eredményt összehasonlítjuk a lengyelekével vagy a csehekével. De ne menjünk ilyen messzire, maradjunk csak hazai terepen, hiszen ha nem is egymásért, de egymásból élünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.