Milyen mobilt?

Az okostelefonok egyre nagyobb hányadát vásárolják a cégek és a kisvállalkozók, számukra is kiemelten fontossá vált a mobilitás. Csakhogy a kínálat egyre nagyobb, a minőség egyre vegyesebb, az árak is sokfélék, érdemes tehát átgondolni, mit tartsunk szem előtt a beszerzéskor. A telefont úgy kell kiválasztani, hogy a feladatokra optimális megoldást nyújtson.

Gondoljuk tehát át, milyen funkciókat használ leggyakrabban az adott kolléga az adott munkakörben, s azt is, mennyire strapálja a készüléket.

Soha ne egyetlen promóció alapján válasszon! Nem biztos, hogy a legdrágább készülékre van szüksége, ha céges mobilt keres. De lehet az is, hogy egy munkatársa olyan sokat telefonál, hogy megéri neki profibb telefont venni akkor is, ha nem használja ki a tudását, csak azért, mert a magas kategóriás készülékek általában tartósabbak, jobban vannak összerakva, s így ritkábban kell elhasználódás miatt telefont cserélni.

Igen fontos szempont, hogy a készülék gyorsan és könnyen legyen szinkronizálható a számítógéppel, vagy adott esetben modemként lehessen használni, hogy a laptopon elérje a kolléga a mobilnetet. Mindezzel ugyanis kiterjeszthetjük az illető munkatárs irodai lehetőségeit, aki megtapasztalhatja a mobil munkavégzés minden előnyét és hátrányát.

A céges levelezések többsége Microsoft Exchange és IBM Lotus rendszerek alatt fut, de egyre gyakoribb a Google, illetve az ahhoz hasonló, de más, felhőalapú rendszerek használata. Mindenképpen érdemes tesztelni az adott telefon és a levelezőrendszerünk teljes körű kompatibilitását, amibe beletartozik a névjegy- és a naptár-szinkronizáció zökkenőmentessége.

Noha hiba a mobiltól többet, nagyobb tempót és tudást várni, mint egy PC-től, ugyanaz a tudás lehet elvárás: Word, Excel és prezentációolvasó program lehet rajta, csakúgy, mint PDF vagy épp képnézegető. Nem mindegy azonban, hogy ezek a kis alkalmazások milyen zökkenőmentesen működnek, mert ahány telefon, annyiféle tapasztalat.

A képernyő és a kamera minősége is lehet szempont, ha a munkatárs feladataiba bizonyos adatok felvétele is tartozik. Ez esetben már érdemes szót ejteni az akkumulátorok kérdéséről: néhány modellben az akkut banálisan alulméretezik, mert arra számítanak, hogy az olcsó készüléket a tulajdonos keveset használja majd. Az ilyen készülék intenzív használatban fél nap alatt is lemerülhet, ezért aztán fontos megnézni, milyen áramforrás is van a telefonban. Mindez persze még nem garancia az egy hétig működő készülékre, sőt a telefonbeszerzéssel együtt autós és USB-töltők készletezéséről is gondoskodni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.