Hatékonysági tippek

Ajánlott rendszeresen mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét, illetve a tankolás helyét és pontos idejét, így megállapítható az átlagfogyasztás, és ellenőrizhető a jármű műszaki állapota.

Érdemes rendszeresen értékelni a jármű-diagnosztikai adatokat, melyekkel hatékonyabbak a szervizmunkálatok, és alkalmasak az esetleges üzemanyaglopás kiszűrésére is. Fontos a fogyasztásbarát vezetési stílus, tehát sok múlik a sofőrön is. A rendkívül nagy fogyasztást eredményező gyorshajtások veszélyesek, közlekedési bírságokat vonhatnak maguk után, és az üzemanyagot is feleslegesen égetik. Ha azonos feladatokat két autó eltérő üzemanyag-mennyiséggel lát el, az valamilyen hibára hívja fel a figyelmet, amelyet kiküszöbölve megszüntethető az üzemanyag pazarlása.

A fuvarfeladatok előzetes tervezésével elkerülhetőek a felesleges kerülő utak és üres járatok, amelyek az üzemanyag-felhasználást is jelentősen növelik. Két fuvar összevonásával azonos költségtétel mellett nagyobb bevétel realizálható. Érdemes felmérni, hogy melyik a legoptimálisabb útvonal a célállomás eléréséhez, hiszen nem biztos, hogy a kilométerben rövidebb szakaszon kevesebb üzemanyagot használunk, ha például zsúfolt a forgalom. Nagyobb flották esetében lehetősége van a vállalatoknak a járművek között választani. Figyelembe kell venni, hogy melyik a legalkalmasabb jármű a fuvarfeladatra, mekkora kapacitást használunk az aktuális fuvar esetében, mert ezzel elkerülhetjük, hogy félig üres rakodótérrel induljunk el. Ha egy adott fuvarra kisebb jármű is elérhető, sokkal kisebb fogyasztással számolhatunk. A jól karbantartott, műszakilag hibátlan járműflotta kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és az élettartama is hosszabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.