Biztonságosan a felhőben is

A felhőalapú szolgáltatások egyre elterjedtebbek. A kevesebb karbantartást igénylő, alacsony költségű technológiának sok előnye van, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyre sűrűbben teszik fel a kérdést: biztonságos? Az informatikai döntéshozók körülbelül fele kételkedik a felhő-infrastruktúrában tárolt adatok biztonságát illetően.

A Novell szakértői szerint ugyanakkor a technológia biztonságos, de csak akkor, ha a felhasználó vállalatok is megteszik a tőlük elvárt lépéseket.

Első lépésként érdemes jobban megismerni a technológiát biztonsági szempontból is, hogy tudjuk,milyen fenyegetések ellen kell védekeznünk, és hogy egyáltalán milyen lehetőségeink nyílnak erre. A felhőszolgáltatók vonzó célpontok lehetnek a hackerek számára, hiszen egyetlen behatolással akár több cég adataihoz is hozzájuthatnak. Az utóbbi két évtizedben hagyományosan a vállalatokon belüli operációs rendszerek voltak a rosszindulatú támadók célpontjai, ám a felhő-infrastruktúra új potenciális célpontot jelent – mondja az ismert informatikai cég egyik vezető tanácsadója, hozzátéve: a tradicionális, házon belüli informatikai rendszerek védelmére évek, évtizedek óta ismert módszerek vannak (víruskeresők, tűzfalak, jogosultságkezelő modulok), ám a felhő másféle védműveket kíván. Ezek legtöbbje a felhőszolgáltató hatásköre: felelős cég csak azt követően léphet piacra, ha gondoskodott adatközpontja védelméről. A biztonság is a szerződés részét kell hogy képezze! A szolgáltatásiszint-szerződésben (SLA) rendszerint olyan területekre is kitérnek, mint a rendelkezésre állás és a támogatás. Kérhetjük azonban, hogy a biztonság is a témakörök része legyen.

Az informatikai multicégeknél külön csapatokat hoznak létre, akik a vészhelyzetenél elképzelhetetlen. Ám az informatikai szakemberek képzése és tréningje fontos: legyenek tisztában azzal, mi a teendő egy esetleges vészhelyzet esetén. Ha a vállalaton belül már kialakítottunk biztonsági stratégiákat, azokat a felhőszolgáltatásokra is kiterjeszthetjük. A bevett hozzáférés- és jelszókezelő megoldás, a Novell Identity Manager és az Access Manager termékek szolgáltatásaira már van felhőbiztonsági megoldás is. A felhőszolgáltatásokat a cég alkalmazottai rendszerint valamilyen jelszóval védett felhasználói fi ókon keresztül veszik igénybe. Ez minden felhasználó számára egy újabb jelszót jelent, márpedig minél több jelszót kell valakinek megjegyeznie, annál egyszerűbb karakterkombinációkat választ, hogy mindet észben tudja tartani. Ez pedig biztonsági rés, ezért fontosak a hozzáférés- és jelszókezelő megoldások. Ezekkel a rendszer az egyetlen jelszó megadását igénylő bejelentkezés után előhívja a megfelelő felhasználóneveket és jelszavakat, és a felhasználó nevében automatikusan átadja őket az egyszeri bejelentkezést engedélyező alkalmazásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.